Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μόλις πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων, το σύστημα καταρρέει και όλοι ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να δοθεί παράταση. Τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί η κίνηση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, αφού το σύστημα δείχνει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια πίεση.

Στα κάγκελα λογιστές και φοροτεχνικοί

Οπως αναφέρει και η Ημερησία το Taxisnet έχει ανοίξει από τις 24 Μαΐου μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί μόλις το 30% των φορολογικών δηλώσεων ή περίπου 1.800.000 σε σύνολο περίπου 6.000.000 δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος ηλεκτρονικά, ενώ βρίσκονται προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα περίπου 350.000 δηλώσεις.

Την ερχόμενη όμως Δευτέρα 22 Ιουλίου ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των φορολογούμενων λήγουν οι προθεσμίες υποβολής και φυσικά πολλοί θα είναι αυτοί που δεν θα προλάβουν. Γι αυτό οι σύλλογοι των φοροτεχνικών – λογιστών έχουν ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κατέρρευσε το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet

Με χιλιάδες φορολογούμενους και λογιστές να προσπαθούν να υποβάλουν δηλώσεις, το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet δεν άντεξε και άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα υπερφόρτωσης με αποτέλεσμα οι χρήστες να δυσκολεύονται στην αποστολή των φορολογικών δηλώσεων.

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί αφού τα Ταμεία, κύρια και επικουρικά, δεν έχουν στείλει ακόμη τις βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους ή έχουν στείλει βεβαιώσεις με λάθος ποσά.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν έχουν στείλει βεβαιώσεις για δάνεια που έχουν λάβει οι φορολογούμενοι τα οποία έχουν αποπληρώσει μέσα στο 2012. Ως γνωστόν οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που εξοφλήθηκαν το 2012, αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο.

Τα ποσά των τόκων δεν έχουν «περαστεί» ακόμη στους σχετικούς κωδικούς του εντύπου Ε1. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης όλες οι τράπεζες, με εξαίρεση δύο, έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις σχετικές λίστες με τα ονόματα καταθετών που πέρυσι έλαβαν τόκους άνω των 250 ευρώ, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία θα έχει λήξει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδος.

Ατελείωτες ουρές στις Εφορίες

Στις Εφορίες και συγκεκριμένα στο Τμήμα Μητρώου επικρατεί το αδιαχώρητο με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να προμηθευτούν τον «πολύτιμο» κλειδάριθμο για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση. Επίσης πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ενημερωθεί από το ηλεκτρονικό σύστημα ότι θα τους αποσταλεί ο κλειδάριθμος με συστημένη επιστολή δεν τον έχουν παραλάβει ακόμη.

Εχουν μπλοκαριστεί τα εκκαθαριστικά

Τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες και είναι έτοιμα να ταχυδρομηθούν στους παραλήπτες τους. Από αυτά οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών καλούνται να πληρώσουν 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Ποιοι πληρώνουν, ποιοι εισπράττουν, ποιοι είναι τυχεροί

Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι 1 στους 3 θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρους, ενώ μόλις 1 στους 13 θα είναι τυχερός και θα κληθεί να εισπράξει επιστροφή φόρου. Συγκεκριμένα από τους 780.000 φορολογούμενους που θα παραλάβουν τα πρώτα εκκαθαριστικά, μόνο οι 253.000 (32,7% του συνόλου) θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους.

Από την άλλη μόλις 57.000 περίπου (7,7% του συνόλου) θα είναι δικαιούχοι επιστροφών φόρου. Οι 57.000 παραλήπτες πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα κληθούν να εισπράξουν επιστροφές φόρων συνολικού ύψους μόλις 15 εκατ. ευρώ. Σε πραγματικούς αριθμούς στον καθέναν αντιστοιχεί, δηλαδή, κατά μέσον όρο επιστροφή φόρου 263 ευρώ.

Οι υπόλοιποι 470.000 περίπου φορολογούμενοι (60% του συνόλου) θα παραλάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι 253.000 παραλήπτες χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα καλούνται να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 751 ευρώ ο καθένας κατά μέσον όρο.

Σε δόσεις η εξόφληση στην Εφορία

Για όσους φορολογούμενους το συνολικό ποσό του φόρου που αναγράφει σε χρεωστικό εκκαθαριστικό, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 3 δόσεις. Η πρώτη δόση θα εξοφληθεί τέλος Ιουλίου ή Αυγούστου. Η δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτωβρίου και η τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση όμως που το συνολικό χρεωστικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ, τότε οι φορολογούμενος θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ το ποσό.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook