Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση με τα ενοχλητικά και επικίνδυνα κουνούπια που «σαρώνουν» τον πληθυσμό σε όλη τη χώρα και περισσότερο των μεγαλουπόλεων.

Εν μέσω καλοκαιριού κάτοικοι και τουρίστες καλούνται με την χρήση εντομοαπωθητικών, κουνουπιέρας και άλλων μέσων να προφυλαχθούν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών που μπορεί να αποδειχθούν μολυσμένα.

Γεγονός είναι το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου και μάλιστα στην Αττική. Το περιστατικό επιβεβαιώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και αφορά σε άνδρα κάτοικο Ανατολικής Αττικής, ο οποίος πάσχει από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα χωρίς να αναφέρεται ιστορικό πρόσφατης μετακίνησης σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ανά την επικράτεια έχει σημάνει συναγερμός αλλά όλα δείχνουν πως η μάχη έχει χαθεί.

Με ψεκασμούς της τελευταίας στιγμής προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τα κουνούπια σε δάση, ρέματα, πάρκα και φρεάτια όταν εκείνα πλέον έχουν αναπτυχθεί και έχουν «κατακτήσει» ολόκληρες πόλεις.
Καθυστέρησαν οι ψεκασμοί

Όπως λέει στο newpost, o αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, το πρόβλημα επιβαρύνθηκε επειδή οι ψεκασμοί δεν έγιναν στην ώρα τους δηλαδή όταν η ανάπτυξη των κουνουπιών βρισκόταν στο στάδιο των προνυμφών.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσηματών (ΚΕΕΛΠΝΟ) που παρακολουθούν το φαινόμενο, περιμένουν να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, λόγω των καθυστερημένων ψεκασμών. Ο αρμόδιος για την εντομολογική επιτήρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το φαινόμενο θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα όπως έγινε στην Αμερική, οι ψεκασμοί δεν μπορούν να εξαφανίσουν, αλλά να μετριάσουν το πρόβλημα».

Σύμφωνα με περυσινά στοιχεία οι μολυσμένοι άνθρωποι ήταν περισσότερο από 15.000, ενώ διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου και καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Από τα 161 κρούσματα, τα 109 εμφάνισαν εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα ή άλλα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος όπως η οξεία χαλαρή παράλυση.


Μέτρα προστασίας στο σπίτι

• Πλέγματα (σίτες) σε αγωγούς εξαερισμού των βόθρων
• Σίτες σε πόρτες και παράθυρα
• Φίλτρο καθαρισμού στην πισίνα και τακτική ανακύκλωση των υδάτων προς απομάκρυνση αυγών και νυμφών κουνουπιών και αποφυγή δημιουργίας στάσιμου νερού αντίστοιχα.
• Απομάκρυνση στάσιμων νερών και λυμάτων
• Τακτικό κούρεμα θάμνων και γρασιδιού
• Χρήση κλιματιστικού/ ανεμιστήρων
• Χρήση εντομοκτόνων (σπρέι αεροζόλ, ταμπλέτες, φιδάκια)

Μέτρα ατομικής προστασίας

• Φαρδιά και μακριά ρούχα με μακριά μανίκια
• Εντομοαπωθητικά σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία & ενίοτε και στα ρούχα
• Κουνουπιέρες
• Συχνά λουτρά προς απομάκρυνση του ιδρώτα.


newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook