Τη διάθεση μόνο μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω Διαδικτύου επιτρέπει νομοτεχνική ρύθμιση που κατάθεσε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την σύγχυση που προκλήθηκε ο υπουργός Υγείας είπε ότι ισχύει η κοινοτική οδηγία που έχει εγκριθεί στο ελληνικό δίκαιο από τον Απρίλιο του 2012 και θα επιτρέπεται η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω Διαδικτύου μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης εντός δύο μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά το νομοσχέδιο απαγόρευε την πώληση φαρμάκων, συνταγογραφούμενων ή μη, μέσω Διαδικτύου, και χθες είχε καταθέσει ρύθμιση με την οποία επιτρεπόταν η πώληση των μη συνταγογραφούμενων.

Ο Αδ. Γεωργιάδης απάντησε αιχμηρά και στην κριτική του βουλευτή της ΝΔ Ν. Κακλαμάνη ότι οι υπουργοί δεν παρίστανται στη Βουλή για να υπερασπιστούν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης.

«Απορώ πως σκέφθηκε αυτός που είπε ότι δεν ερχόμαστε για να υπερασπιστούμε την πολιτική μας. Ερχόμαστε εδώ ακριβώς για να την υπερασπιστούμε. Τους συγχωρώ, όμως», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στην ρύθμιση για τον ΕΟΠΥΥ ο υπουργός Υγείας είπε ότι με βάση τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου διαπιστώθηκε υπέρβαση δαπανών από ΕΟΠΥΥ περίπου 500 εκατ. και «έτσι γεννήθηκε η ιδέα του clowback» που θα γίνει σε τρία βήματα.

Το πρώτο βήμα, είπε, είναι να μπουν ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί αν καλώς χρεώθηκαν οι υπηρεσίες των ιδιωτικών παρόχων στον ΕΟΠΥΥ. Αφού αφαιρεθεί το ποσό αυτό, που η διεθνής πρακτική λέει ότι θα είναι το 20%, θα έρθει το κλιμακούμενο rebate. Και αφού αφαιρεθεί και αυτό, ότι μείνει πάνω από το όριο αυτό, θα μπει το clowback οριζόντια σε όλους.

«Όποιος νομίζει ότι έχει μία καλύτερη ιδέα, μπορεί να έρθει να μας την πει μέχρι αύριο», είπε ο υπουργός Υγείας αφήνοντας εκ νέου αιχμές για την κριτική που δέχθηκε.

«Ξεχωρίζουμε τους καλούς και συνεπείς συνεργάτες του ΕΟΠΥΥ, βάζουμε ένα κατώφλι στους πιο αδύναμους και βάζουμε ένα κατώφλι στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr