Από τον Ιανουάριο του 2012 θα τεθούν σε ισχύ οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που προαναγγέλλονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Με το νόμο να πρόκειται να κατατεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, οι μειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις μετά και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει, θα ολοκληρωθούν το 2015.

Οι περικοπές, όπως εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, θα είναι της τάξεως του 5-6%, με τις όποιες προσαρμογές στις παραμέτρους του κύριου ασφαλιστικού συστήματος να ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη του Ιουνίου 2011.

Τα επικουρικά ταμείου που καλύπτουν αυτή τη στιγμή 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Όσα κριθούν πως δεν είναι οικονοµικά βιώσιµα, θα πρέπει να περικόψουν τις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας \”Τα Νέα\”, εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις \”εξετάσεις\” και να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις των συντάξεων.

Νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών

Στο μεταξύ, από πρώτη Ιουλίου αναμένεται να ισχύσει η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με την εντεκαμελή επιτροπή που συστήθηκε να πρέπει να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στη νέα λίστα θα περιλαμβάνονται 250.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σύµφωνα µε την οδηγία του επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, που ορίζει ότι δεν θα µπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναµικού (έναντι 30% σήµερα).

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι όσοι απασχολούνται σε επαγγέλµατα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συµπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης µέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συµπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσηµα εκ των οποίων τα 3.600 βαρέα και ανθυγιεινά).

Οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, οι αποδοχές των εργαζομένων από πρώτη Ιουλίου 2011 κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά µε τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο µισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και µεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασµούς των δικαιούχων µισθωτών, στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το ∆ηµόσιο, αντίστοιχα.

Για το σκοπό αυτό κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύµβαση µε τράπεζα που επιλέγει. Οι συµβαλλόµενες τράπεζες δεν θεωρούνται δηµόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται µόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

Θεσµοθετείται παράλληλα η κάρτα εργασίας που δίνει τη δυνατότητα στο ΣΕΠΕ (επιθεωρητές Εργασίας) και στο ΙΚΑ να ελέγχουν µε ηλεκτρονικό και σύγχρονο τρόπο την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζοµένων, το ωράριο εργασίας κ.λπ. Παρέχεται ουσιαστικό κίνητρο για την εφαρµογή του µε µείωση των εισφορών κατά 10% από 1/7/2011.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook