Επίσημη προαναγγελία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έναρξη διαπραγματεύσεων για να μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους το φθινόπωρο, μετά τις εκλογές στη Γερμανία. Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο Σάιμον Ο\’ Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν. Ειδικότερα:

Σε 2,8 έως 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014 υπολογίζεται σήμερα το χρηματοδοτικό κενό, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία αφού διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα για «τρύπα» 10 δισ. ευρώ διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν υπογράμμισε ότι σαφέστερη εικόνα για το εύρος του «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού», που ήταν ήδη γνωστό, θα υπάρξει το φθινόπωρο, οπότε -όπως προανήγγειλε για πρώτη φορά δημόσια- εκτός από την κάλυψη της συγκεκριμένης τρύπας θα αρχίσει συζήτηση και για τη βιωσιμότητα του χρέους για τα επόμενα χρόνια.

\"Επίσημη

Πάντως θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Σάιμον Ο\’ Κόνορ, είναι ότι με τη μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ύψους 50 δισ. ευρώ, «υπάρχει ένα απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με τα τεστ αντοχής αργότερα μέσα στο χρόνο». Πηγές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιόριζαν τη διεξαγωγή των τεστ αντοχής το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Σύμφωνα ακόμη με τον εκπρόσωπο του επιτρόπου οικονομίας, η εκτίμηση για το ύψους του χρηματοδοτικού κενού που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες θα είναι «αισθητά μικρότερη από τα στοιχεία που αναφέρονται στο γερμανικό Τύπο και θα είναι πολύ κοντά στα 2,8 – 4,6 δισ. ευρώ». Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι για να υπάρξει πληρέστερη εικόνα για το εύρος του κενού θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο, όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις για το 2013.

Ο Σαϊμον Ο΄Κόνορ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αρχίσει σε κοινοτικό επίπεδο συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Χωρις να θέλω να προκαταβάλω τα αποτελέσματα της συζήτησης το φθινόπωρο, θα εξετάσουμε τις εξελίξεις και για τα επόμενα χρόνια, αλλά βεβαίως η έμφαση θα δοθεί στο 2014», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung που αναφέρονταν με «νέες δυσάρεστες ειδήσεις» λίγο πριν από την επίσκεψη του Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, με τη διαπίστωση νέας «τρύπας» χρηματοδότησης της Ελλάδας έως και 10 δισ. ευρώ. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση του κ. Σόιμπλε να στηρίξει, με χαμηλότοκα δάνεια μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα με την δημιουργία αντίστοιχης αναπτυξιακής ? επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα την Deutsche Welle, ο Β. Σόιμπλε θα επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Θα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη σύσταση ταμείου οικονομικής στήριξης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα την Πέμπτη, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή. Η προσφορά οικονομικής βοήθειας της Γερμανίας θα εξαρτάται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ αναζητείται το επιχειρηματικό μοντέλο του αναπτυξιακού ταμείου, πρόσθεσε η πηγή. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν πηγαίνει στην Αθήνα για να τους πει πώς να κάνουν τη δουλειά τους», είπε η πηγή σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Σκοπός του είναι περισσότερο να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν την πορεία τους, αν και είναι πολύ δύσκολη, και να μιλήσουν για συγκεκριμένη, διμερή συνεργασία».

Διάψευση

Το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung περί χρηματοδοτικού κενού 10 δισ. ευρώ διέψευσε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, από την τελευταία έκθεση της τρόικας προκύπτει πως το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς. «Το κενό των 10 δισ. ευρώ δεν αποτελεί μέρος» της έκθεσης της τρόικας, τονίζει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει θα καλυφθεί από επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα αφορούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ

Στην Αθήνα, την Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.

Κάλυψη από το ΤΧΣ

«Υπάρχει ένα απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρηματοδοτικού κενού, κάτι που θα επιβεβαιωθεί με τα τεστ αντοχής αργότερα μέσα στο χρόνο». Πηγές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προσδιόριζαν τη διεξαγωγή των τεστ αντοχής το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Βιωσιμότητα χρέους

Ο Σαϊμον Ο΄Κόνορ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα αρχίσει σε κοινοτικό επίπεδο συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

imerisia.gr/Βαγγέλης Δεμίρης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook