Ο Γαλλοαλγερινός δημοσιογράφος και μαχητικός κομμουνιστής, Ανρί Αλέγκ, ο οποίος είχε καταγγείλει τα βασανιστήρια που είχε υποστεί από τους Γάλλους αλεξιπτωτιστές κατά την διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας σε ένα βιβλίο-προσωπική μαρτυρία (La Question, 1958), απεβίωσε σήμερα στο Παρίσι σε ηλικία 91 ετών, όπως γράφει η εφημερίδα L\’Humanite.

Στο βιβλίο του, ο Αλέγκ είχε καταγγείλει την χρήση βασανιστηρίων από το γαλλικό στρατό, ο οποίος είχε εμπλακεί από το 1954 σε έναν ανελέητο πόλεμο με τους Αλγερινούς που είχαν εξεγερθεί ζητώντας ανεξαρτησία. Τα αντίτυπα του βιβλίου είχαν κατασχεθεί την επομένη της κυκλοφορίας του.

Γεννημένος τον Ιούλιο του 1921 στο Λονδίνο από Πολωνοεβραίους γονείς που είχαν διαφύγει από τα πογκρόμ, ο Ανρί Αλέγκ (σ.σ: κανονικό επίθετο Σαλέμ) έφτασε το 1940 στο Αλγέρι κι ένα χρόνο αργότερα εντάχθηκε στο ΚΚ της Αλγερίας, του οποίου υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής ως την διάλυσή του το 1955. Διηύθυνε την εφημερίδα Δημοκρατικό Αλγέρι (Alger republicain), όργανο του κόμματος, από το Φεβρουάριο του 1951 ως τον Ιούλιο του 1955, όταν η κυκλοφορία της απαγορεύθηκε.

Ο Αλέγκ συνελήφθη το 1957 μεσούσης της μάχης του Αλγερίου και βασανίστηκε, πριν καταδικαστεί το 1960 σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Γαλλία. Απέδρασε από την φυλακή ένα χρόνο αργότερα κι επέστρεψε στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.

Επανίδρυσε το Δημοκρατικό Αλγέρι, που διηύθυνε ώσπου εγκατέλειψε μετά την ανατροπή του προέδρου, Άχμαντ Μπεν Μπελά. Ο Αλέγκ, ο οποίος εντάχθηκε κατόπιν στο ΚΚ Γαλλίας, παρέμεινε πιστός σε αυτό ως το τέλος της ζωής του. Δημοσιογραφούσε στην L\’Humanite από το 1966 ως το 1980.

To 1962, 50 χρόνια μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είχε αναγνωρίσει, στα τέλη του 2012, ενώπιον του αλγερινού κοινοβουλίου τα «δεινά που η γαλλική αποικιοποίηση» είχε προκαλέσει στο λαό της Αλγερίας. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «βασανιστήρια».

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook