Σειρά συσκέψεων με το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί από τις 4 το μεσημέρι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η συμφωνία για το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο.

Οι κ.κ. Στουρνάρας και Σόιμπλε θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, αφού πρώτα υπογραφεί το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, μικροεπεισόδιο σημειώθηκε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όταν έφτασε το αυτοκίνητο του κ. Σόιμπλε. Πριν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατέβει από το αυτοκίνητό του, ομάδα ατόμων φώναζε «raus Hitler».

Ο κ. Σόιμπλε δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο, μέχρι που η αστυνομία απομάκρυνε τα άτομα που διαμαρτύρονταν.

Το πρόγραμμα στο υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 16:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Ελληνικό Πρόγραμμα Προσαρμογής.

Από τις 16:30 έως τις 17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη δημιουργία Τραπεζικού Ιδρύματος στην Ελλάδα και αμέσως μετά (17:00-17:30) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.

Στις 17:40 με 18:10 θα γίνει η υπογραφή του μνημονίου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, σήμερα, ο κ. Σόιμπλε συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Σόιμπλε και το κούρεμα

Πριν τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Σόιμπλε μίλησε σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, όπου απέκλεισε κάθε συζήτηση για νέο κούρεμα του χρέους, ωστόσο άφησε ανοικτό ενδεχόμενο για παροχή νέας βοήθειας.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου που έγινε στην εκδήλωση.

«Συμφωνήσαμε υπέρ του δεύτερου προγράμματος και ήταν δύσκολο να το πετύχουμε. Και παρεμπιπτόντως θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που ήταν υπέρ κουρέματος για την Ελλάδα ήμουν εγώ και για μεγάλο διάστημα ήμουν ο μόνος», προσέθεσε.

«Πρέπει να παραμείνετε προσηλωμένοι σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Οτιδήποτε άλλο είναι επικίνδυνο δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, καθώς, όπως είπε, εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, «τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους».

«Όμως», σημείωσε, «εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook