Ένας Γερμανός κάλεσε πρόσφατα μέσω Facebook για αστείο μερικούς φίλους του να κάνουν βόλτα γύρω από μια μυστική εγκατάσταση της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA). Προς μεγάλη του έκπληξη, η γερμανική αστυνομία κτύπησε λίγες ημέρες μετά την πόρτα του. Είχε ειδοποιηθεί από τις αμερικανικές αρχές, αναφέρει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο δημοσίευμα του γερμανικού Der Spiegel.

Ο 28χρονος Ντάνιελ Μπάνγκερτ κατάγεται από το Γκρίσχαϊμ, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση της NSA, γνωστή ως Συγκρότημα Ντάγκερ. Στην πρόσκληση που απηύθυνε στο Facebook, έγραφε ότι ο στόχος της βόλτας ήταν η εξερεύνηση του απειλούμενου φυσικού περιβάλλοντος των πρακτόρων της NSA. «Αν είμαστε πραγματικά τυχεροί», σημείωνε, «μπορεί να δούμε με τα μάτια μας έναν αληθινό πράκτορα της NSA». Σε όσους ενδιαφέρονταν να έρθουν, πρότεινε να φέρουν τις φωτογραφικές τους μηχανές και «λουλούδια όλων των ειδών ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του περιβάλλοντος των πρακτόρων».

Όπως θα περίμενε κανείς, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί φίλοι του στην πρόσκληση αυτή. Ανταποκρίθηκαν όμως οι αρχές. Τέσσερις ημέρες μετά την ανάρτηση της πρόσκλησης, το κινητό του Μπάνγκερτ κτύπησε στις 7:17 το πρωί. Ήταν η αστυνομία. Την ίδια στιγμή κτύπησε και η πόρτα του. Ο άνθρωπος που του τηλεφωνούσε του είπε να μιλήσει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω. Ο Μπάνγκερτ έβαλε αμέσως μια μπλούζα –που απεικόνιζε τον Έντουαρντ Σνόουντεν– και άνοιξε την πόρτα. Ο γείτονας είχε ήδη βγει από το σπίτι του για να μη χάσει τη σκηνή.

Οι αστυνομικοί ήθελαν να μάθουν τι ακριβώς είχε στο μυαλό του ο Μπάνγκερτ. «Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα», λέει ο 28χρονος στο Σπίγκελ. «Είχαν έρθει γι\’ αυτή την ανοησία;»
Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις τους, λέγοντας ότι πρόθεσή του ήταν πράγματι να μεταβεί στην περιοχή. Οι αστυνομικοί δεν φάνηκαν πολύ χαρούμενοι.

Πώς έμαθε όμως η αστυνομία για τη βόλτα που προγραμμάτιζε ο Μπάνγκερτ; Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο γειτονικό Ντάρμσταντ είπε στο γερμανικό περιοδικό ότι η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία είχε δει την ανάρτηση και είχε ειδοποιήσει τους Γερμανούς. Η στρατιωτική αστυνομία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια στο εσωτερικό του Συγκροτήματος Ντάγκερ, αλλά στο εξωτερικό την ευθύνη έχουν οι γερμανικές αρχές.

Λίγο αργότερα, ο Μπάνγκερτ ειδοποιήθηκε να μεταβεί στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί τον ρώτησαν αν είχε επαφές με αναρχικές οργανώσεις ή άλλες ομάδες που προπαγανδίζουν τη βία. Απάντησε ότι δεν είχε καμιά τέτοια επαφή και ότι το μόνο που ήθελε ήταν να πάει μια βόλτα.

Οι αστυνομικοί δεν πείστηκαν και τον ενημέρωσαν ότι για να μεταβεί στην περιοχή έπρεπε να λάβει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης. Του είπαν επίσης να μη γράψει τίποτα στο Facebook γι\’ αυτή την υπόθεση.

Ο Μπάνγκερτ ακολούθησε την πρώτη συμβουλή, ζητώντας σχετική άδεια αν και, όπως λέει, ο σκοπός του δεν ήταν να διαδηλώσει. Αγνόησε όμως τη δεύτερη συμβουλή τους και έγραψε στη σελίδα του για την επίσκεψη των αστυνομικών.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση. Το γεγονός ότι η αμερικανική στρατιωτική αστυνομία πληροφορήθηκε το θέμα δεν είναι περίεργο, είπε. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Και η γιαγιά του Μπάνγκερτ θύμωσε. «Να προσέχεις», του είπε, «γιατί θα καταλήξεις στη φυλακή».

Ο Μπάνγκερτ δεν πήγε στη φυλακή. Η δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση, όμως, είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν το περασμένο Σάββατο 70 άνθρωποι για να πάνε στην εγκατάσταση της NSA – μαζί με δύο περιπολικά, ένα μπροστά και ένα πίσω. Δυστυχώς, δεν είδαν με τα μάτια τους κανέναν αληθινό κατάσκοπο. Πέρασαν καλά όμως. Και σχεδιάζουν την επόμενη βόλτα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook