Σίγουρα οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, έχουμε βυθιστεί στην θέα του νυχτερινού ουρανού κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τα αμέτρητα αστρικά στοιχεία που λαμπυρίζουν αδιάκοπα, να μας προκαλούν δέος και κυρίως περιέργεια, για όλα αυτά που βλέπουμε. Από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους, ο νυχτερινός ουρανός με το πέπλο μυριάδων αστεριών, πλανητών και λοιπών στοιχείων, ανέκαθεν τραβούσε τα βλέμματά μας, παρόλο που το μοναδικό που μπορούσαμε να δούμε ήταν η Σελήνη και τα άπειρα «φωτεινά λαμπάκια». 
 
\"\"
 
Η πραγματική αλήθεια είναι ότι χρώματα και σχήματα στον αστρικό στερέωμα δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε δια γυμνού οφθαλμού (δηλαδή, μόνο με τα μάτια μας, χωρίς όποια άλλα βοηθήματα). Πλέον όμως μπορούμε! Όχι επακριβώς βέβαια, κοιτάζοντας απευθείας το νυχτερινό ουρανό, αλλά με την αρωγή του τηλεσκοπίου Hubble (Χάμπλ), οι επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, με τα πραγματικά του χρώματα έναν πλανήτη, πολύ έξω από το πλανητικό μας σύστημα μάλιστα. Πόσο έξω; Περί τα 63 έτη φωτός! 
 
\"\"
 
Η πρώτη αντίδραση που προκαλείται από την αληθινή όψη του πλανήτη «HD 189733b» όπως ονομάζεται, είναι έκπληξη λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τα χρώματα της Γης μας, όπως αυτή φαίνεται από το Διάστημα. Ο εξω-πλανήτης HD 189733b είναι πέρα για πέρα μπλε! Μην σας προϊδεάζει όμως η ομοιότητα αυτή για περαιτέρω κοινά στοιχεία, καθώς στον εξω-πλανήτη απόστασης 63 ετών φωτός, επικρατούν άκρως αλλόκοτες (για εμάς του ανθρώπους) συνθήκες. Η θερμοκρασία για παράδειγμα, κυριολεκτικά ξεπερνά κάθε φαντασία όντας άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου! Παράλληλα, οι άνεμοι κινούνται με την ασύλληπτη ταχύτητα των 7.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Τέλος, υπάρχουν βροχές και μάλιστα πλάγιας κατεύθυνσης, από…γυαλί!


zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook