Για ενδεχόμενο πάγωμα των σχεδίων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, μετά τη συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.

«Δεν θα προχωρήσουμε με τα σχέδια που έχουν προωθηθεί ως τώρα» έως ότου η κυβέρνηση ολοκληρώσει μια πλήρη έρευνα για το ατύχημα και καταστήσει σαφές ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Η Ιαπωνία έχει θέσει στόχο να κατασκευάσει ως το 2030 τουλάχιστον άλλους 14 πυρηνικούς σταθμούς. Στο μεταξύ, δύο ρομπότ που χρησιμοποιούνται για να ερευνηθεί ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα εντόπισαν υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας μέσα στα κτήρια των αντιδραστήρων του, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Τα επίπεδα αυτά καθιστούν δύσκολο για τους εργάτες να αποκαταστήσουν το σύστημα ψύξης.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η Toyota, ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε να μετράει τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οχήματά της που εξάγονται από την Ιαπωνία, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν δημιουργούν κινδύνους για την υγεία.

«Για την ασφάλεια και την ηρεμία των πελατών μας και άλλων ενδιαφερομένων μερών, η Toyota άρχισε να μετράει τα επίπεδα των ακτινοβολιών στα οχήματα που εξάγει καθώς και στα ανταλλακτικά που στέλνονται στο εξωτερικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αυτοκινητοβιομηχανία.

«Τα επίπεδα που διαπιστώνονται δεν είναι διαφορετικά απ\’ αυτά του περιβάλλοντος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων», διαβεβαίωσε ο όμιλος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook