Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν τα «Αικατερίνεια 2013» από τις 21 έως 26 Ιουλίου στην ομώνυμη συνοικία του Ηρακλείου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης διοργανώνει για 28η χρονιά πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την πολιτιστική-πνευματική-κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της συνοικίας Αγίας Αικατερίνης.

Το πρόγραμμα:

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΩΙ

08.00 *Θεία Λειτουργία μετά αρτοκλασίας στην εκκλησία Αγίας Αικατερίνης, υπέρ υγείας, προόδου και ευημερίας, των Τακτικών και Επίτιμων Μελών του Συλλόγου μας,.
*Επιμνημόσυνη δέηση για τα αποβιώσαντα Τακτικά και Επίτιμα Μέλη μας. Χοροστατεί ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριος Γρινιεζάκης, μετά των ιερέων της Ενορίας μας, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, θα ευλογήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογό μας και τα φετινά «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ» μας.

10.00 *Εγκαίνια έκθεσης, με πρωτότυπα και πολύ ενδιαφέροντα έργα, εκείνων που συμμετείχαν στα φετινά επιμορφωτικά του Συλλόγου μας: ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ, ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΡΑΠΤΙΚΗΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ.

ΒΡΑΔΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Ο Κουκλοθίασος Κου-Κλο, θα μας παρουσιάσει το πολύ γνωστό έργο του Βιτσέντζο Κορνάρου, «Ο Ερωτόκριτος».

Όλοι έχουν ακούσει για την ιστορία του Ερωτόκριτου! Ένα έργο του 17ου αιώνα από τον Βιτσέντζο Κορνάρο και η μεταφορά του στο κουκλοθέατρο έγινε με πολλή αγάπη, κρατώντας την Κρητική Διάλεκτο και με σεβασμό στην παράδοση της Κρήτης. Ο μικρός μας ήρωας θα αγαπήσει την Αρετούσα και με το όμορφο λαγούτο του, θα μας τραγουδήσει πάνω στην Κουκλοθεατρική σκηνή!

Προσαρμοσμένο ειδικά για παιδιά αλλά και για ενήλικες! Μία ιστορία που δε θ\’ αφήσει κανέναν ασυγκίνητο..!

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Φέτος η Κρήτη εορτάζει τα 100 χρόνια από την Ένωση της με την Ελλάδα. Το εξαιρετικό αυτό ιστορικό γεγονός του Τόπου μας, γιορτάζει απόψε και ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας.

*Την παρουσίαση του εξαιρετικού αυτού ιστορικού γεγονότος, θα την κάνει ο εξαίρετος ιστορικός κος Μανώλης Δρακάκης, Προϊστάμενος Γενικών Αρχείων του Κράτους- Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΕΚΙΜ, ο οποίος και τιμά ιδιαίτερα με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας.

*Στη συνέχεια θα προβληθεί ενα σπάνιο και σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, για τη μακρά πορεία που πέρασε η Κρήτη μέχρι την ελευθερία της και την ένωση της με την Ελλάδα, μέσα από συνεχείς αγώνες και αιματοχυσίες. Πρόκειται για μια κορυφαία και μοναδική παραγωγή από το Αρχείο της ΕΡΤ, με τίτλο «Κρήτη. Η ένωση με την Ελλάδα», σε κείμενα και σκηνοθεσία του Φώτου Λαμπρινού.

Περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, παλιά κινηματογραφικά επίκαιρα που γυρίστηκαν στην Κρήτη στις γιορτές που έγιναν για την ένωση, μαρτυρίες από γέροντες Κρητικούς που αναφέρουν πως διατηρήθηκε στην προφορική παράδοση ο αγώνας της Κρήτης για την ελευθερία, σπάνια σειρά από φωτογραφίες και καρτ ποστάλ της εποχής, που αποτυπώνουν κορυφαίους αγωνιστές παρουσία στρατευμάτων κατοχής και εικόνες από την καθημερινή ζωή της Κρήτης, την εποχή εκείνη.

Παράλληλα προβάλλονται κινηματογραφημένοι χώροι στους οποίους διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα- σταθμοί της Κρητικής επανάστασης, υπό το σύνθημα «Ένωσης ή θάνατος», όπως το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και οι επαναστάσεις του Βάμμου και του Θέρισου. Τα ιστορικά κείμενα αφηγείται με την εμβληματική φωνή του ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης.

*Την επετειακή αυτή ιστορική εκδήλωσή μας, τιμά απόψε ιδιαίτερα, και ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «Αετογιάννης», διεθνώς γνωστός για τις εμφανίσεις του. Διοργανώνει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα του Εσωτερικού και του εξωτερικού, με στόχο την προβολή της εθνικής μουσικής & χορευτικής παράδοσης μας.
Έχει αναλάβει πάρα πολλές σπουδαίες διοργανώσεις όπως τελετές έναρξης & λήξης διεθνών διοργανώσεων, πανευρωπαϊκών & παγκόσμιων πρωταθλημάτων, παράδοσης της φλόγας των ολυμπιακών αγώνων κλπ.

Ελληνικά και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα έχουν γυρίσει ντοκιμαντέρ ή έχουν κάνει αφιερώματα στον Όμιλο για την Τέχνη & τη δράση του, γιαυτό και θεωρούμε τιμή μας που συμμετέχουν στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ μας.

Το εξαιρετικό αυτό χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ», θα το συνοδεύσει ο γνωστός καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής κος Ελευθ. Ψαράκης, με τους αξιόλογους συνεργάτες του.

ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Μεγάλη συναυλία από το πολύ αξιόλογο μουσικό συγκρότημα «ΑΡΜΟΣ», η συμμετοχή του οποίου τιμά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις μας ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2013.

Το μουσικό σχήμα «ΑΡΜΟΣ» δημιουργήθηκε το 1997 και αποτελείται από τους Λευτέρη
Μουρτζάκη στο τραγούδι, Απόστολο Ξυριτάκη στο πιάνο, Μάνο Σμαργιανάκη στο τραγούδι
και την κιθάρα και Γιάννη Κιαγιαδάκη στο Ηλ. Μπάσο. Μαζί τους στο κανονάκι και στο ακορντεοόν ο Μαν. Κανακάκης και στη λύρα ο Γ. Γιανναδάκης, πολύ αξιόλογοι μουσικοί. Έχουν αξιόλογη δισκογραφική δουλειά με δύο δίσκους!

Ο πρώτος έχει τίτλο ¨Αμόνι και νερό¨, όπου συμμετέχει και ο μεγάλος ερμηνευτής Μανόλης Λιδάκης και ο δεύτερος με τίτλο ¨Άνεμοι και παλίρροιες¨ στον όποιο συμμετέχουν οι γνωστοί ερμηνευτές Μπάμπης Στόκας και Λιζέτα Καλημέρη, καθώς και η νεαρή τραγουδίστρια Κορίνα Λεγάκη.

Οι «¨Αρμός¨ έχουν γνωρίσει ευρεία αποδοχή κι έχουν λάβει θετικότατα σχόλια από τον τύπο και τους αυστηρότερους μουσικοκριτικούς. Έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία μεγάλες συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα που έχουν ετοιμάσει για τις καλοκαιρινές τους συναυλίες έχουν συμπεριλάβει τραγούδια από τους δίσκους τους αλλά και διασκευές σε αγαπημένα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 * Έτος Κωνσταντίνου Καβάφη ανακηρύχτηκε το 2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Αικατερίνης, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από την γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή, αφιερώνει στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ, την σημερινή εκδήλωση.

* Θεωρούμε μεγάλη τιμή που ο εξαίρετος Φιλόλογος Καθηγητής, τ. Λυκειάρχης και Γ. Γ. του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου, κος Κωστής Σπ. Μαστρογιαννάκης, θα παρουσιάσει και θα αναδείξει το τεράστιο αυτό έργο, που μας άφησε ο σπουδαίος αυτός Αλεξανδρινός Ποιητής. Ένα έργο σταθμός στα Ελληνικά Γράμματα, στον Ελληνικό Πολιτισμό.

* Μεγάλη η χαρά μας, να φιλοξενούμε ένα από τα ποιοτικά μουσικά σχήματα της Πόλης μας, το πολύ γνωστό μουσικό σχήμα, «Νόστιμον Hμαρ» Το μουσικό σχήμα «Νόστιμον Ήμαρ» τιμώντας το «έτος Καβάφη», παρουσιάζει το μουσικοποιητικό δρώμενο «Ο Καβάφης και ο κύκλος των ποιητών».

Με άξονα την ποίηση του Καβάφη ακούγονται ποιήματα, μελοποιημένα ή σε απαγγελία, του ίδιου και άλλων ποιητών που τον επηρέασαν ή επηρεάστηκαν από αυτόν.

Το μουσικό σχήμα «Νόστιμον Ήμαρ» ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία του Μίνω Σωμαράκη και έκτοτε υπηρετεί πιστά την Τέχνη, συνδυάζοντας ποίηση και έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο αγαπητός μας δάσκαλος και μουσικός κος Μίνως Σωμαράκης.

Κατά την διάρκεια της αποψινής βραδιάς, όπως έχει καθιερωθεί 28 χρόνια τώρα, θα επιδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές και μαθήτριες της Β΄θμιας Εκπ/σης που αρίστευσαν κατά την φετινή σχολική χρονιά και έλαβαν τελική βαθμολογία πάνω από 18, καθώς επίσης και σε όλα τα παιδιά που διακρίθηκαν σε διάφορους άλλους τομείς (μουσικούς-αθλητικούς-κοινωνικούς-μαθητικούς-εργασιακούς κ.α.) και που κατοικούν στην Συνοικία Αγίας Αικατερίνης.

Επίσης θα επιδοθούν από τον κον Κ. Μπαντουβά, χρηματικά βραβεία στους 10 πρώτους πρωτεύσαντες μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, στη μνήμη του αρχηγού της Εθνικής Αντίστασης καπετάν Μαν. Μπαντουβά, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία 19 χρόνια.

ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Η γνωστή σε όλους μας Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, πιστοί στο ραντεβού μας και φέτος, θα μας παρουσιάσουν την μεγάλη θεατρική επιτυχία των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου «Συμπέθεροι απ΄ τα Τίρανα».

Τι θα λέγατε για ένα γάμο ελληνοαλβανικό; Όταν τα κλαρίνα ηχούν και σαλπίζουν για μια διεθνή τελετή με σουβλιστά αρνιά γαρδούμπα και κοκορέτσι θέλετε να γίνετε κουμπάροι;

Οι συμπέθεροι στα μαχαίρια …τα μπατζανάκια σε κανονικό πόλεμο … οι συμπεθέρες σε έξαψη … η νύφη κι ο γαμπρός ακροβατούν σε ηλίθιες ισορροπίες και οι καυγάδες δεν έχουν τελειωμό…

Τα ζαβλακωμένα αρνιά και οι μπόμπες ενός ξενυχτάδικου σας λένε κάτι;

Γάμος, κηδείες, αρχαία αγάλματα και ψευτοπονηριές του Έλληνα.. ο αλβανός στις δόξες του με τα Dolce Cabbana και τα Prada να παρελαύνουν σε επίσημες αγαπημένες ….και οι ρωσίδες; τα βρώμικα κρέατα;
Κουλουβάχατα … μέχρι να καταλάβεις το πρώτο χαστούκι τρως το δεύτερο….

Συμβιβασμοί; ανωτερότητα; συμφέροντα; από πού να πιάσεις …κι ένας μεγάλος έρωτας … παράφορος έρωτας..και να το Αλβανάκι … ένα η δυο; Ανοησίες …εδώ γελάμε ξέφρενα, τρελά… Είμαστε για γέλια ….γιατί …γιατί γουστάρουμε… Συμφέρον και δολοπλοκίες η μικροαστικά παιχνίδια; Όπως και να το δει κανείς σίγουρα θα χαρεί που δεν έχασε το χρόνο με την παράσταση. Μπράβο στον Μάνο Μανιά.

Συντελεστές

Κείμενο: Μιχάλης Ρέππας, Θανάσης Παπαθανασίου, επιμέλεια σκηνικού: Μιχαέλα Βρυθιά, κοστούμια: Bettina, La Pupa, μουσική επιμέλεια: Μάνος Μανιάς, φωτογραφία: Λευτέρης Τζουανάκης, βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Χατζηνικολάου, ηχητικά φωτισμοί – Promotion: Γιάννης Μανιάς, Χορογραφίες: Μαρία Φαρσάρη, επιμέλεια προγράμματος -Υπ. Διαφημιστικού τμήματος: Ρένα Μανιά σκηνοθεσία: Μάνος Μανιάς

Τους ρόλους ερμηνεύουν ( με σειρά εμφάνισης)

Λυκούργος: Μάνος Μανιάς, Βασίλης: Νίκος Μανιάς, Πένη: Μιχαέλα Βρυθιά – Ντίνα Παπυράκη, Πωλίνα: Μαρία Σβώλου, Λίζα: Αλεξία Κατσάρα – Δήμητρα Χατζηνικολάου, Άλφρεντ: Γιώργος Παπαδάκης, Μπουκουράν: Σωτήρης Αγριανίδης, Κλαμπέτα: Μαρία Φαρσάρη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

20.45 *Προσέλευση Κοινού

21.00 *Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στα επιμορφωτικά προγράμματα παραδοσιακής μουσικής και χορού, που λειτούργησαν φέτος στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας.

* Συναυλία του τμήματος λύρας ανηλίκων αρχαρίων, του καθηγητή κρητικής μουσικής κου Ελευθ. Ψαράκη.

* Συναυλία του τμήματος μαντολίνου ανηλίκων αρχαρίων, του καθηγητή κρητικής μουσικής κ.Ελευθ. Ψαράκη.

* Συναυλία του τμήματος λύρας και μαντολίνου ανηλίκων προχωρημένων, του καθηγητή κρητικής μουσικής κ.Ελευθ. Ψαράκη.

* Συναυλία του τμήματος κιθάρας ανηλίκων, του καθηγητή κου Δημ. Καρβέλη

* Συναυλία του τμήματος μαντολίνου ενηλίκων του καθηγητή κου Δημ. Καρβέλη

* Συναυλία του τμήματος αρμόνιου ανηλίκων αρχαρίων της καθηγήτριας κας Παρασκευής Σταματάκη.

* Το τμήμα παραδοσιακών χορών ανηλίκων αρχαρίων της καθηγήτριας κας Ελευθ. Φαρσάρη. Θα το συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη κρητικής μουσικής κου Μάνου Χατζημάρκου με τους αξιόλογους συνεργάτες του.

*Το τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων αρχαρίων της καθηγήτριας κας Ελευθ. Φαρσάρη. Θα το συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη Κρητικής μουσικής κου Μάνου Χατζημάρκου με τους αξιόλογους συνεργάτες του.

* Το τμήμα παραδοσιακών χορών ενηλίκων/ανηλίκων προχωρημένων, της καθηγήτριας κας Ελευθ. Φαρσάρη. Θα το συνοδεύει το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη κρητικής μουσική κου Μάνου Χατζημάρκου, με τους αξιόλογους συνεργάτες του

* Η βραδιά θα κλείσει με χορό και κρητική μουσική, με το μουσικό συγκρότημα του γνωστού καλλιτέχνη κρητικής παράδοσης κου Μάνου Χατζημάρκου, με τους αξιόλογους συνεργάτες του.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook