Οι επιθέσεις καρχαριών αποτελούν μια γνωστή απειλή για τους λουόμενους στην Αυστραλία και άλλες περιοχές του κόσμου.

Μια λύση στο πρόβλημα έρχονται να προσφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας σε συνεργασία με σχεδιαστές από το Shark Attack Mitigation Systems (SAMS), οι οποίοι δημιούργησαν δύο τύπους ειδικών στολών.

Η «Elude», όπως ονομάζεται, είναι μια στολή για καταδύσεις που όμως φέρει διαφορετικό σχεδιασμό από τις συνηθισμένες. Βαμμένη σε μπλε αποχρώσεις με άσπρα σχέδια, η στολή είναι «αόρατη» στους καρχαρίες μιας και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν χρώματα.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στην πεποίθηση των επιστημόνων, ότι παρά την ισχυρή όσφρηση που διαθέτουν οι καρχαρίες, για την πραγματοποίηση επιθέσεων αξιοποιούν την όρασή τους. Οι σχεδιαστές πιστεύουν ότι ακόμη και αν ο καρχαρίας μυρίσει το θύμα, οι πιθανότητες να επιτεθεί είναι πολύ μικρότερες αν δεν μπορεί να δει το στόχο του.

Οι αντιθέσεις των χρωμάτων και τα διαφορετικά μεγέθη και τύποι των σχεδίων πάνω στη στολή, εξασφαλίζουν το βέλτιστο αποτέλεσμα σε διάφορα βάθη και τις αποστάσεις.

Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται «Diverter» και φέρει λωρίδες μπλε, σε άσπρο φόντο, αντιγράφοντας την εικόνα δηλητηριωδών ψαριών. Με τον τρόπο αυτό, τρομάζει τους καρχαρίες, όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, οι ειδικές στολές θα μπορούσαν να σώσουν ζωές.
newsbeast.gr