Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η παρουσίαση του νέου επενδυτικού-γεωτρητικού προγράμματος της εταιρείας Energean Oil & Gas παρουσία του υπουργού Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, καθώς ύστερα από 15 χρόνια αδράνειας η ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δραστηριοποιείται και πάλι έχοντας στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στο τομέα της αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο κ. Μανιάτης όχι μόνο δεν έκρυψε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη σημαντική εξέλιξη, αλλά τόνισε ότι πριν από δύο χρόνια «βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων.

» Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από έλληνες επιστήμονες για να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

Αναφερόμενος στο τι ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν «αρπαχτές» με τον ορυκτό πλούτο της χώρας υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό σε κάθε προσπάθεια εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Μάλιστα έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την Καβάλα λέγοντας ότι εδώ και 30 χρόνια γίνονται επενδύσει εξόρυξης και δεν «άνοιξε ρουθούνι» γιατί η πολίτες και οι Αρχές δείχνουν εμπιστοσύνης στους επενδυτές και βλέπουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη προστασία και τη διαφύλαξη του φυσικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εθνική υπόθεση υπογραμμίζοντας την κοινή γραμμή που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσει προς αυτή την κατεύθυνση με επιστέγασμα τη μεγάλη γεωπολιτική επιλογή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ιταλία δια μέσου της Ελλάδας.

Τόνισε τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμα, υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στο Μπακού ήταν καθοριστικής σημασίας.

Επενδύσεις 60 εκατ. δολαρίων

Η Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil θα υλοποιήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα επενδύσεις συνολικού ύψους 60.000.000 δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας.

Σημείωσε ότι πρόκειται για συνολικά τέσσερεις γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου, (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της απολιψημότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι το 1980 η εκτίμηση ήταν πως ο Πρίνος θα δώσει 64 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και μέχρι σήμερα έδωσε 120 εκατομμύρια βαρέλια «και συνεχίζει το κοίτασμα να έχει μέλλον. Το πετρέλαιο όμως δεν βγαίνει χωρίς χρήματα και χωρίς νέες επενδύσεις.

Προς αυτή τη κατεύθυνση συνήψαμε συμφωνία με την BP για να αγοράζει το πετρέλαιο, ωστόσο αυτή η συμφωνία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των ΕΛΠΕ. Είναι όμως μια στραγγιστική συμφωνία που θα μας υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα δίνοντας τεχνογνωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κοίτασμα «Ε» που ανακαλύφθηκε 2001 για την αξιοποίηση του οποίου θα υλοποιηθεί επένδυση 100.000.000 δολαρίων που θα ξεκινήσει το 2014. Ήδη στο κοίτασμα έγινε το 2010 μια κεκλιμένη (οριζόντια) γεώτρηση 5,5 χλμ. από την πλατφόρμα του Πρίνου. Η νέα επένδυση προβλέπει τέσσερις γεωτρήσεις και κατασκευή νέας πλατφόρμας, συνδεδεμένη με αυτή του Πρίνου. Η εκτιμώμενη αρχική παραγωγή ανέρχεται στα 3.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως, ενώ τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Από τις παραπάνω επενδύσεις στον Πρίνο, στο βόρειο Πρίνο και το «Ε» το ελληνικό δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει συνολικά 300.000.000 δολάρια εκτός του περιφερειακού φόρου που προβλέπεται σύμφωνα με τη νέα σύμβαση και θα διανεμηθεί στην τοπική κοινωνία της Καβάλας μέσω των ΟΤΑ.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook