Μια Ελληνίδα της Αυστραλίας έχει αφιερώσει την ζωή της στην ανακούφιση των ορφανών της Αιθιοπίας, με τη συμπαράσταση των Κοζανιτών συμπατριωτών της.

Πρόκειται για τη Μαρία Στρίντζου που με την υποστήριξη του Συλλόγου Καλονεριτών Κοζάνης Μελβούρνης, ξεκίνησαν ένα κοινωνικό πρόγραμμα που συντονίζει και παρακολουθεί την καθημερινή ζωή ορφανών. Σήμερα, η ίδια φροντίζει προσωπικά πενήντα επτά παιδιά!

Η Μαρία Στρίντζου, η Ελληνίδα Μαρία της Αυστραλίας, όπως την λένε οι Αιθίοπες, είχε πρόσφατα πολλές συναντήσεις με τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ, που επισκέφθηκε την Αιθιοπία για τα εγκαίνια της εκεί αυστραλιανής πρεσβείας.

Μάλιστα του σύστησε και τον μικρό Haftu, το αγόρι από την Tigray της βόρειας Αιθιοπίας, που κέρδισε την καρδιά της και το υιοθέτησε. Το όνομά του μεταφράζεται στα ελληνικά με τη λέξη Πλούτος και από τα λεγόμενά της, αποτελεί όντως ένα πολύτιμο διαμάντι της καρδιάς της.

Ο κ. Ραντ επαίνεσε το έργο που επιτελεί η ομογενής για τα ορφανά στην επαρχία της Αιθιοπίας.

«Είναι η χώρα με τα περισσότερα ορφανά παιδιά στον πλανήτη» δηλώνει η Μαρία στο «Νέο Κόσμο: και συνεχίζει: «Είναι αδύνατο να κλείσεις τα μάτια στην πείνα και τη δυστυχία, τη μιζέρια και τη φτώχεια, γιατί είναι συνέχεια δίπλα σου. Τα ορφανά αριθμούν εκατομμύρια και ο θάνατος από αρρώστιες και επιδημίες στήνει άσχημα παιγνίδια».

Όσο για τον γιο της, η χαρά της δεν κρύβεται. «Ο Haftu 11 ετών, ξεχώρισε από την πρώτη φορά που τον είδα. Τον φρόντιζε η γιαγιά του που είναι 86 ετών. Είναι έξυπνος και χαρισματικός. Όταν λοιπόν έγινα 50, αποφάσισα να γίνω μαμά. Ο Haftu ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είναι καλό και σεβαστικό παιδί. Έτσι έγινα η μαμά του», λέει με ένα πλατύ χαμόγελο.

Φυσικά, υπάρχουν και τα διαδικαστικά. Ενδεχομένως και κάποιες δυσκολίες. Ωστόσο, η Μαρία είναι αισιόδοξη. Είναι πεπεισμένη ότι θα το πετύχει και ο συμπαθέστατος Πλούτος, θα αρχίσει σχολείο τον Αύγουστο.

Η κ. Στρίντζου εξηγεί ότι οι Αιθίοπες της περιοχής, προσφέρουν εθελοντική εργασία και δωρεάν τα υλικά για το χτίσιμο των ορφανοτροφείων. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται εξοπλισμός και μέσα, ώστε τα παιδιά να έχουν ευκαιρίες να αναπτύξουν την ευρηματικότητα της σκέψης τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ