Υλικά

• 500 γρ. Βακαλάος, ξαλμυρισμένος και φιλεταρισμένος
• 200 γρ. Φακές ψιλές
• 80 ml. ελαιόλαδο
• 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 80 γρ. φύλλα σπανακιού
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 600 ml. ζωμός λαχανικών
• 50 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 2 κ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το βράσιμο του ψαριού
• 300 ml. λευκό ξηρό κρασί
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
• ¼ μάτσου μάραθο
• 5 σποράκια κόλιανδρο
• Λίγο θυμάρι
• 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
• Χυμό απο ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις φακές. Σωτάρουμε για άλλα 2 λεπτά και σβήνουμε με το λευκό κρασί.

Παράλληλα αφού έχουμε ζεστάνει το ζωμό των λαχανικών τον προσθέτουμε σιγά σιγά στις φακές, μια μικρή δόση κάθε φορά (όπως ακριβώς φτιάχνουμε ενα ριζότο). Όταν τελειώσει ο ζωμός και ψηθούν οι φακές, φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι & πιπέρι.Σε ξεχωριστό σκεύος (για το βράσιμο του ψαριού) βάζουμε τα 300 ml. κρασί, τα υπόλοιπα υλικά και τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού.

Κατόπιν προσθέτουμε το ψάρι και ψήνουμε για 5 λεπτά της ώρας. Αποσύρουμε το ψάρι, σουρώνουμε το ζωμό και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ελατωθεί και να συμπυκνωθεί.

Τέλος για να ολοκληρωθεί το πιάτο, προσθέτουμε στις φακές το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια κια το μαϊντανό, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε, βάζοντας πρώτα τις φακές, τον βακαλάο και ολοκληρώνουμε περιχύνοντας με το συμπυκνωμένο ζωμό.