Φθηνότερο προβλέπεται να είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τα ελληνικά νοικοκυριά σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, καθώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

Το μέσο κόστος του πασχαλινού τραπεζιού διαμορφώνεται φέτος στα 80 με 145 ευρώ, όταν για το 2010 ήταν 90 με 150 ευρώ, με τις τιμές στα βασικά είδη διατροφής να κυμαίνονται οριακά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Τα εγχώρια αμνοερίφια φέτος πωλούνται φθηνότερα από τα εισαγόμενα, με το νωπό αρνί να είναι κατά 13,5% φθηνότερο και το κατσικάκι κατά 11% σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα, στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του παραδοσιακού οβελία κυμαίνεται από 8,5 έως 11 ευρώ, στα σούπερ μάρκετ από 7 έως 10, ενώ στην Βαρβάκειο Αγορά από 7 έως 9 ευρώ.

Επιπλέον, μειώσεις που φτάνουν σε ορισμένα είδη και το 54% παρουσιάζονται και στα λαχανικά, με την πτώση στην τιμή της μελιτζάνας να φτάνει το 30,5%, στο σπανάκι 25,2% και στα αγγουράκια το 28,1%.

Δεν συμβαίνει βέβαια, το ίδιο με τις πατάτες που η τιμή για τις εγχώριες παρουσιάζει αύξηση σε ποσοστό 22,5%, ενώ στις εισαγόμενες εκτινάσσεται και στο 43,35%, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται διεθνώς. Η δε τιμή της τομάτας αυξάνεται επίσης, κατά 6,7%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κύριο Βασίλη Κορκίδη, η κίνηση στην αγορά των εποχιακών προϊόντων έχει ξεκινήσει να αποκτά πασχαλινή διάθεση, με τους εμπόρους να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια προσαρμογής των τιμών στις πραγματικές δυνατότητες των καταναλωτών.

Η αναμενόμενη μείωση της ζήτησης από την πλευρά των καταναλωτών, αντανακλάται στην μείωση των παραγγελιών των λιανεμπόρων κατά περίπου 10% σε σχέση με το παρελθόν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook