Με τον θαυμαστό κόσμο του σύμπαντος … επικοινώνησαν μέσω τηλεσκοπίων εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δήμου Μινώα στην εκπαιδευτική εκδήλωση-αστροπαρατήρηση που πραγματοποιήθηκε στο φράγμα Ινίου με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου τους πολιτιστικούς συλλόγους Ινίου-Μοναστηρακίου, Μαχαιράς, Λαγούτας, Λευκοχωρίου, Καλού Χωριού και τον σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισαν οι πρόεδροι των πολιτιστικών συλλόγων και όλοι όπως είπαν έζησαν μοναδικές εμπειρίες παρατηρώντας με τα τηλεσκόπια τον έναστρο ουρανό, ενώ ακολούθησε Κρητική μουσική με μαντινάδες για το φεγγάρι και τα άστρα.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος του τομέα εκπαίδευσης του συλλόγου φίλων αστρονομίας Κρήτης Χρίστος Σωτηρόπουλος μίλησε για τους ορατούς πλανήτες στον ουρανό πάνω από το Ίνι, την λαμπρή Αφροδίτη και τον εντυπωσιακό Κρόνο.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Παντζέκος και τα μέλη του Συλλόγου με την χρήση ειδικών λέιζερ έδειξαν στους παρευρισκόμενους πως να εντοπίζουν τον Βορρά την νύχτα και όλους τους μεγάλους αστερισμούς του ουράνιου θόλου.

Στην συνέχεια ο Ηλίας Αμπατζίδης μίλησε για τον γαλαξία μας και την θέση μας στο Σύμπαν. Ακολούθησε αστροπαρατήρηση από τηλεσκόπια μεγάλου μεγέθους με χειριστές τους Νίκο Μανωλακάκη, την Φαίδρα Μποτονάκη και τον Χρίστο Σωτηρόπουλο και μίνι-σεμινάριο αστροφωτογραφίας από την Ευγενία Παπαλά.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν χαρακτηριστικά στην επιφάνεια της Σελήνης όπως κρατήρες, ρήγματα και όρη, τους δακτυλίους του Κρόνου και το πλανητικό νεφέλωμα Δαχτυλίδι, ενός αστέρα που έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του.

Το ενδιαφέρον και η περιέργεια του κόσμου ήταν αμείωτη καθ\’ όλη την διάρκεια της βραδιάς και δόθηκαν απαντήσεις σε εκατοντάδες ερωτήσεις. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των μικρών παιδιών που είχαν πολύ ενθουσιασμό και ζωντάνια και θέλανε να δουν και να ξαναδούν τους θησαυρούς του Σύμπαντος.

Έγινε επίσης καταγραφή της ποιότητας του σκοτεινού ουρανού πάνω από το Ίνι με ειδικά όργανα φωτομετρίας και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η περιοχή έχει πολύ καλούς και σκοτεινούς ουρανούς με διαύγεια.

Η Κρήτη όπως αναφέρθηκε, ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, τον ευρωπαϊκό Βορρά με τον αφρικανικό Νότο. Για τους αστρονόμους ερασιτέχνες και επαγγελματίες η Κρήτη έχει και μια επιπρόσθετη αξία.

Τους σκοτεινούς της ουρανούς που την φέρνουν στις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των αστρονόμων. Μακριά από την φωτορύπανση των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεωγραφική της ιδιότητα να βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κρήτη έχει επιλεγεί από διάσημα ιδρύματα και πανεπιστήμια για έρευνα, παρατήρηση και αστροφωτογράφιση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα καλύτερα ελληνικά τμήματα αστροφυσικής έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ούτε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο αστεροσκοπείο της χώρας με δεκάδες ανακαλύψεις και συμμετοχή σε αναρίθμητα προγράμματα βρίσκετε στην κορυφή του όρους Σκίνακα.

Οι σκοτεινοί ουρανοί της Κρήτης έφεραν κοντά ερασιτέχνες αστρονόμους, ανθρώπους που αγαπούν τον νυχτερινό ουρανό, που δημιούργησαν τον 16ο ελληνικό σύλλογο ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Αρχικός σκοπός του Συλλόγου είναι να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την Αστρονομία ανεξάρτητα με την κατάρτιση ή την εμπειρία τους, με το αν έχουν εξοπλισμό ή γνώσεις.

Τα μέλη του Συλλόγου δεν περιορίζονται στα γεωγραφικά σύνορα του νησιού αλλά βρίσκονται Στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στο Βέλγιο, περιλαμβάνουν ερευνητές, αστροφυσικούς, επαγγελματίες αστρονόμους αλλά και απλούς ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν την αγάπη τους, τις γνώσεις τους, τις απορίες τους και τις εμπειρίες τους πάνω σε μία από τις πιο ραγδαία εξελισσόμενες επιστήμες, αυτής της Αστρονομίας, μια από τις ελάχιστες επιστήμες που η συμμετοχή του ερασιτέχνη αστρονόμου είναι ουσιώδης, την έχει βοηθήσει να αναπτυχθεί και έχει συμβάλει σε πάρα πολλές ανακαλύψεις με στόχο την κατανόηση του άγνωστου αλλά πολύ γνώριμου Σύμπαντος.

\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook