Την κάθετη αντίθεση του ΔΗΣΥ σε σχέση με το προωθούμενο σχέδιο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε εμπορική και κτηματική τράπεζα εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική προς όσους επιχειρούν να προωθήσουν τέτοιες αποφάσεις.

Κανένα μεταβατικό συμβούλιο ή διοίκηση, είπε, δεν μπορεί να αποφασίζει όχι απλώς για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, αλλά της ίδιας της οικονομίας του τόπου.

Υπέδειξε ότι «εάν ήταν να χωρίσουμε την Τράπεζα Κύπρου σε καλή και κακή, θα έπρεπε να το κάνουμε το Μάρτιο χωρίς να της φορτώσουμε και τον ELA (Emergency Liquidity Assistance) της Λαϊκής Τράπεζας».

Μία τέτοια εξέλιξη, είπε, δεν θα αποτελεί ευλογία ή επιτυχία, αλλά αντιθέτως θα έχει επιπρόσθετες επιπτώσεις και στους καταθέτες.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι θα ήταν τραγικό να βγουν «στο σφυρί» περιουσίες στο 20% ή το 30% της αξίας τους.

Έντονη ανησυχία εκφράζει και το ΑΚΕΛ.

Σε δηλώσεις του, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό οι προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας επηρεάζουν κατοικίες και περιουσίες πολιτών. Επισήμανε επίσης τον κίνδυνο πλειστηριασμού μεγάλων εκτάσεων γης σε τιμές εξευτελιστικές.

Η διαφύλαξη του δικαιώματος στην πρώτη κατοικία πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και της Πολιτείας, τόνισε ο κ. Χριστοφίδης.

Ο πρόεδρος του μεταβατικού Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, Σοφοκλής Μιχαηλίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία των μικρών επιχειρήσεων και των απλών πελατών της Τράπεζας Κύπρου από το προωθούμενο σχέδιο διαχωρισμού σε εμπορική και κτηματική τράπεζα.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πρόκειται για διεθνή σύγχρονη πρακτική και κρίθηκε ως εξαιρετική ιδέα να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου.

Στόχος, είπε, είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και να γίνει προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ