Ευθύνες στο σωφρονιστικό σύστημα απέδωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, με αφορμή την πολύμηνη έρευνα για τη σύλληψη των αλβανών δραπετών, από τις φυλακές Τρικάλων, και την επιχείρηση στη Βροσίνα Ιωαννίνων, όπου σκοτώθηκε ο κακοποιός Μαριάν Κόλα.

Ο υπουργός ευχαρίστησε θερμά το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το Λιμενικό και τον Στρατό, που συμμετέχουν στην επιχείρηση και μετέφερε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τη χθεσινή εξέλιξη. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια επιπλέον διαπίστωση για τα αίτια που προκάλεσαν τα γεγονότα, εδώ και τέσσερις μήνες, λέγοντας ότι υπάρχει μια εκρηκτική κατάσταση στα σωφρονιστικά καταστήματα, για την οποία οι ευθύνες είναι διαχρονικές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, που γνωρίζει καλά τα θέματα, θα βρει σύντομα λύση γι\’ αυτό το πρόβλημα.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση κινδυνεύει να δυναμιτίσει την έννομη τάξη της χώρας, αλλά η επιτυχημένη μέχρι τώρα επιχείρηση της αστυνομίας αποδεικνύει ότι η χώρα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι «ξέφραγο αμπέλι». «Η προστασία της ελληνικής κοινωνίας, παραμένει ο στόχος όλων» δήλωσε ο υπουργός.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αν για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος ευθύνεται η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και ο ίδιος, που έχει διατελέσει υπουργός στο παρελθόν, επανέλαβε ότι «οι ευθύνες είναι διαχρονικές». Δεν θέλησε, όμως, να σχολιάσει το τι πραγματικά φταίει γι΄αυτό.

Σε ό,τι αφορά στην επιχείρηση στη Βροσίνα Ιωαννίνων, ο αρχηγός της αστυνομίας και ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδας αντιστράτηγος Δημ. Τσακνάκης δήλωσαν ότι οι δύο δραπέτες έπεσαν σε μπλόκο της ΕΚΑΜ και όταν κλήθηκαν να παραδοθούν πυροβόλησαν και οι δύο με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μάχη, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Μαριάν Κόλα, ενώ κατάφερε να διαφύγει εκμεταλλευόμενος την ομίχλη ο σύντροφός του Ιλίρ Κούπα, για τον οποίον δεν υπάρχουν ευρήματα που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχει τραυματιστεί.

Η ηγεσία της αστυνομίας και ο υπουργός τόνισαν ότι από τις 22 Μαρτίου, όταν δραπέτευσαν οι αλβανοί κρατούμενοι από τις φυλακές Τρικάλων, βρίσκεται σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν διαρκώς από 580 έως 750 άτομα.

Σε ερώτηση, αν στο διάστημα αυτό έχουν γίνει λάθη από την πλευρά των διωκτικών αρχών, που οδήγησαν στη δολοφονία της 25χρονης κοπέλας στα Ίσθμια, στις 29 Μαρτίου, και του αστυνομικού στο Δίστομα, στις 17 Ιουνίου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος, απάντησε: «Ουδέν σχόλιον».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Κόλα οι αξιωματικοί της αστυνομίας ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν στην κατοχή του ένα Καλάσνικοφ με διπλή γεμιστήρα, μια χειροβομβίδα και ένα πιστόλι Glock, που ανήκε σε αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας Λειβαδιάς και το οποίο είχαν πάρει οι δραπέτες στη φονική συμπλοκή στο Δίστομο. Επίσης, δίπλα του βρέθηκε και ένα ραδιοφωνάκι το οποίο εκτιμάται ότι είχε για να ενημερώνεται από τις ειδήσεις την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσακνάκης, επίσης, εξετάζεται στο πλαίσιο της προανάκρισης που γίνεται η εκδοχή να προσέφεραν βοήθεια στον Κόλα και τον Κούπα, άτομα από την περιοχή.

Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στα βουνά της Ηπείρου για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα, που ήταν μαζί με τον Κόλα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα για τη σύλληψη και των υπολοίπων από τους δραπέτες που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook