Εν μέσω αντιδράσεων και διαδηλώσεων ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία για την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών από τα Τεχνικά και τα Επαγγελματικά Λύκεια στη διαθεσιμότητα.

Ο πρωθυπουργός συγκαλεί αύριο, Τρίτη, το κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης, με συμμετοχή και του αντιπροέδρου Ευ. Βενιζέλου, όπου αναμένεται να δώσει οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς για να μην χαθούν οι προθεσμίες.

Με δεδομένο ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να βρεθούν άλλοι 4.800 υπάλληλοι για να ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας και μέχρι τέλος του έτους άλλοι 12.500, οι υπουργοί θα κληθούν να δεσμευθούν επί συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, ανάλογα με την πρόοδο που έχουν κάνει στην καταγραφή και τις διαδικασίες αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποσχέθηκε ότι θα υπερβεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης.

\”Προσπαθούμε να πορευθούμε σε μια πορεία με συνέπεια, διαφάνεια, δικαιοσύνη, ταυτόχρονα να είμαστε εντάξει και στις μνημονιακές μας υποχρεώσεις. Αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να κάνουμε και μια δημιουργική υπέρβαση των δεσμεύσεων. Να χτίσουμε μια δημόσια διοίκηση η οποία πραγματικά θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών και των πολιτών. Αυτοί είναι οι δύο τομείς στους οποίους κινούμαστε και πρέπει να κινηθούμε παράλληλα και στους δύο\”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Κάρολος Παπούλιας ζήτησε δίκαιες αποφάσεις, για να του απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός ότι αυτός είναι ο στόχος, αν και μερικές φορές υπάρχουν στοιχεία οριζόντιων παρεμβάσεων.

Στο μέτωπο της Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης απέκλεισε απολύσεις στο χώρο της υγείας, αλλά άνοιξε \”παράθυρο\” για να ενταχθούν γιατροί σε κινητικότητα σε δεύτερη φάση, από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να στελεχωθούν ορθολογικότερα τα δημόσια νοσοκομεία.

\”Οι γιατροί στην παρούσα φάση εξαιρούνται της κινητικότητας. Δική μου ιδέα είναι και πρόταση και προς τους γιατρούς (…) να τους μετρήσουμε και αυτούς, αφού θα μετακινηθούν έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες ανάγκες για να καλύψουμε κινητικότητα σε επόμενη φάση. Για να έχουμε λιγότερες δεσμεύσεις ως προς τον αριθμό του προσωπικού που θα μετακινήσουμε\”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Οι εξελίξεις έχουν θέσει επί ποδός… πολέμου τους εργαζόμενους στην παιδεία και την υγεία.

H ΟΛΜΕ πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι συγκέντρωση στα γραφεία της στο Σύνταγμα ενώ αναμένονται ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Κοτσυφάκης χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα \”μαύρη μέρα για την εκπαίδευση\” και την εξέλιξη αιτία πολέμου με το υπουργείο Παιδείας και προανήγγειλε κινητοποίησεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μπροστά στο σχέδιο που προβλέπει την αλλαγή ρόλου σε 5 νοσοκομεία της Αττικής και την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας του πλεονάζοντος προσωπικού, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν την Τετάρτη σε 24ωρη απεργία, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να απευθύνει έκκληση να ακυρώσουν την κινητοποίηση.

Με αφορμή τη διαδικασία τςη διαθεσιμότητας και τις αλλαγές στο Δημόσιο, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για \”μαύρη μέρα\” στην ιστορία στην ιστορία της εκπαίδευσης και υπόσχεται ότι θα επαναπροσλάβει όσους απολυθούν, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και των άλλων κομμάτων.

megatv.com

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook