Κάλεσμα ΟΛΜΕ σε ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας βρίσκονται από χθες τελικά 1.600 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων, μετά την εξαίρεση εκπαιδευτικών που υπάγονται στις εξαιρούμενες ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, εκείνοι με 67% βαθμό αναπηρίας, οι σύζυγοι υπαλλήλων που έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα, καθώς και κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος).

Αρχικά, 2.000 καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα αλλά, μετά την αφαίρεση των περιπτώσεων που εξαιρεί ο νόμος, μειώθηκε σημαντικά ο τελικός αριθμός – έως και κατά 400 άτομα, κατά πληροφορίες. Επίσης, από τους 500 που επρόκειτο να μεταταχθούν, οι 200 πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

Βέβαια, η διαδικασία στιγματίστηκε από τις επιπτώσεις της σπουδής του υπ. Παιδείας. Ενδεικτικά, μετά την εσπευσμένη (πριν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο) ανάρτηση στο Διαδίκτυο της λίστας των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, με εγκύκλιο που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαιρέσεων να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά τους, έως και πέντε κατά περίπτωση, μέσα σε λίγες ώρες.

Συγκεκριμένα, με βάση την εγκύκλιο οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης υποχρεούνταν να τα αποστείλουν στο υπουργείο έως τις 2 μ.μ. του περασμένου Σαββάτου. Δηλαδή, η διαδικασία έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός ελαχίστων ωρών μη εργάσιμης ημέρας. «Καταγγέλλουμε το υπουργείο Παιδείας για τη χωρίς ιερό και όσιο δράση του, προκειμένου να υλοποιήσει χωρίς καθυστέρηση την τροϊκανή εντολή, να ρίξει στον Καιάδα της διαθεσιμότητας – απόλυσης χιλιάδες εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ. Εργάζονται ακόμα και τις βραδινές ώρες και τις αργίες γι’ αυτό τον σκοπό! Δεν θέλουν να χάσουν ούτε μία ώρα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θέμης Κοτσιφάκης.

Για το θέμα η ΟΛΜΕ χθες πραγματοποίησε συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ οργανώθηκαν κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις, όπως ενδεικτικά η κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδος στο Ναύπλιο. Για σήμερα η ΟΛΜΕ έχει καλέσει σε συνάντηση τις ομοσπονδίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων, τις οποίες η εκπαιδευτική ομοσπονδία σκοπεύει να κορυφώσει τον Σεπτέμβριο, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μετατάξεις

Η ηγεσία του υπ. Παιδείας, από την πλευρά της, έχει διαβεβαιώσει τους εκπαιδευτικούς ότι περισσότεροι από τους μισούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα μεταταχθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Επίσης, έως τον Σεπτέμβριο σχεδιάζεται να έχουν ολοκληρωθεί οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών (ανήκουν σε πλεονάζουσες ειδικότητες όπως Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, Ξένων Γλωσσών, Καλλιτεχνικών) από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τέλος, ολοκληρώνεται σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων απόσπασης από σχολείο σε σχολείο, καθώς και σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook