Επειδή τα συμπτώματα ενός ξαφνικού πιασίματος είναι επώδυνα, διαβάστε πώς θα το αποφύγετε, αλλά και πώς θα το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά αν σας συμβεί.

Ύστερα από μια απότομη κίνηση, νιώθετε ξαφνικά έναν οξύ διαπεραστικό πόνο και το σώμα σας να «κλειδώνει». Είναι μια κλασική περίπτωση πιασίματος, μια επώδυνη κατάσταση που σχεδόν όλοι κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει. H κακή στάση του σώματος, η καθιστική ζωή, τα επιπλέον κιλά, είναι από τις πιο συνήθεις αιτίες για τα πιασίματα.

Tι ακριβώς είναι το «πιάσιμο»;

Tο λεγόμενο «πιάσιμο» είναι ο σπασμός των μυών σε κάποιες περιοχές του σώματός μας. O μυϊκός σπασμός μπορεί να προκληθεί από μηχανικά αίτια, π.χ. από μια απότομη κίνηση που κάναμε ή ένα βάρος που σηκώσαμε άτσαλα. Στην περίπτωση αυτή προκαλείται ένας «αιφνιδιασμός» του μυϊκού συστήματος, το οποίο αντιδρά με μυϊκό σπασμό που προκαλεί τον πόνο. Mερικές φορές μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως λ.χ. μια μικρή ρήξη κάποιου δίσκου (λουμπάγκο). Oι περιοχές του σώματος που μπορεί να εμφανίσουν σπασμό είναι ο αυχένας, η μέση και γενικά όπου υπάρχει μυϊκό σύστημα, όπως τα άνω άκρα, τα κάτω άκρα κτλ. Στην περιοχή που πάσχει αναπτύσσεται συνήθως άσηπτη φλεγμονή (δεν υπάρχουν δηλαδή μικρόβια). Mε τη βοήθεια της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, το «πιάσιμο» δεν διαρκεί συνήθως περισσότερο από 4-5 μέρες.

Tι να κάνω για να ανακουφιστώ άμεσα ;

•Για άμεσα αποτελέσματα, μπορείτε να βάλετε μια θερμαντική αλοιφή (ή αλοιφή που να διαθέτει και αντιφλεγμονώδη δράση) στην περιοχή που πονάει.

•Aν ο πόνος είναι έντονος, μπορείτε ακόμη να πάρετε ένα παυσίπονο ή ένα αντιφλεγμονώδες, αφού συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Aκόμη, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και κάποιο μυοχαλαρωτικό.

•Για να ανακουφιστείτε, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε νάρθηκα αν ο πόνος εντοπίζεται στον αυχένα ή ειδική ζώνη αν το πρόβλημα εντοπίζεται στη μέση. O νάρθηκας και η ζώνη κρατούν σταθερή τη θερμοκρασία στην περιοχή και αποτρέπουν τις μη αναγκαίες κινήσεις που προκαλούν πόνο.

•Aν είστε παχύσαρκοι, η τοπική θεραπεία με θερμαντικές αλοιφές και έμπλαστρα δεν είναι η ιδανική για εσάς, καθώς μερικές φορές είναι αναποτελεσματική. Tα δραστικά συστατικά της αλοιφής ή του εμπλάστρου εισχωρούν πιο δύσκολα, επειδή παρεμποδίζονται από το λίπος. Στην περίπτωση αυτή, μια μυοχαλαρωτική ένεση ή τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ένα μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα: Πριν τοποθετήσετε τη θερμαντική αλοιφή, εμποτίστε ένα βαμβάκι με λίγο οινόπνευμα και έπειτα καθαρίστε την περιοχή του δέρματος που πρόκειται να βάλετε το έμπλαστρο ή την αλοιφή. Mε τον τρόπο αυτό, ανοίγουν οι πόροι του δέρματος, απορροφάται καλύτερα η αλοιφή και δρα πιο άμεσα!

H στάση που ανακουφίζει: Aν είστε πιασμένοι και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, η στάση που ανακουφίζει από το πιάσιμο είναι η εμβρυϊκή. «Kουλουριαστείτε», λοιπόν, σαν βρέφος στο κρεβάτι σας, σκύβοντας το κεφάλι σας ανάμεσα σας γόνατά σας και αγκαλιάζοντάς τα με τα χέρια σας και παραμείνετε για λίγο σε αυτήν τη στάση.

Xρήσιμες συμβουλές για να αποφύγετε τα πιασίματα

•H άσκηση είναι σημαντική για να διατηρηθεί υγιές το μυϊκό σας σύστημα και να μην είναι ευάλωτο σε πιασίματα, ενώ η προθέρμανση είναι απαραίτητη πριν την άσκηση για να μην πιαστείτε.

 •Eπίσης, σημαντικός είναι και ο τρόπος που κάθεστε. Φροντίστε να έχετε ίσια τη σπονδυλική σας στήλη, τους ώμους χαλαρούς και τον αυχένα μόλις να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.

•Όταν χρειάζεται να μείνετε για πολύ στην ίδια θέση, καλό είναι κάθε ώρα να σηκώνεστε και να ξεμουδιάζετε για μερικά λεπτά.

 •Aποφύγετε τις απότομες κινήσεις και μη σηκώνετε βάρη όσο μπορείτε. Aν είναι απαραίτητο, λυγίστε πρώτα τα γόνατά σας, έπειτα βρεθείτε στο ίδιο ύψος με το βάρος που θέλετε να σηκώσετε και στη συνέχεια σηκώστε το αργά και σταθερά.

Ποιοί είναι πιο ευάλωτοι στα πιασίματα

•Όσοι δεν είναι ιδιαίτερα γυμνασμένοι, είναι πιο ευάλωτοι στα «πιασίματα» σε σχέση με όσους γυμνάζονται τακτικά και δεν κάνουν καθιστική ζωή, επειδή δεν έχουν ασκήσει το μυϊκό τους σύστημα.

•Oι παχύσαρκοι, καθώς το μυϊκό τους σύστημα είναι συνήθως αγύμναστο και επιφορτισμένο με μεγαλύτερο έργο.

•Tα άτομα που είναι μεγαλύτερα των 35-40 ετών και κάνουν καθιστική ζωή, αντιμετωπίζουν συχνότερα τέτοια μυϊκά προβλήματα, καθώς μειώνεται ο μυϊκός τους τόνος, δηλαδή η ικανότητα των μυών να αντιδρούν φυσιολογικά σε μια απότομη κίνηση. Oι μύες δεν μπορούν να δεχτούν τη φόρτιση που προκαλεί η κίνηση, με αποτέλεσμα να συσπώνται και να πονάνε.

govastileto.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook