Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, αναμένουν στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να παραλάβουν την ενισχυμένη δόση των 4 δισ. ευρώ. Τα 2,5 δισ. ευρώ απ’ αυτά θα προέλθουν τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης, ενώ τα υπόλοιπα 1,5 δισ. ευρώ από τις «επιστροφές» μέρους των κερδών που έχουν αποκομίσει οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από το δανεισμό της Ελλάδας.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα αύριο, Τετάρτη 24 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το Euro Working Group, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα είκοσι δύο προαπαιτούμενα. Την Πέμπτη, 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας από τον κοινοτικό εκπρόσωπο σε αυτή, Ματίας Μορς στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για να εγκρίνει την καταβολή των 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει καλύτερο συντονισμό εν μέσω θέρους

Σήμερα, πάντως, στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου. Στην ατζέντα θα βρεθεί κυρίως ο αριθμός των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «κινητικότητας», η αξιολόγηση δομών και προσώπων, τα οργανογράμματα των υπουργείων Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης θα συντονίσει τη συζήτηση, ενώ θα συμμετάσχουν οι Ι. Μιχελάκης, Χ. Αθανασίου, Α. Γεωργιάδης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Δημ. Αβραμόπουλος.

Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις ενάντια στις πρώτες 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών. Επίσης, αύριο,  Τετάρτη 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το κεντρικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για να καθορίσει την παραπέρα στάση της ενάντια στην εφαρμογή της σκληρής επιτροπείας των δήμων από το «Παρατηρητήριο οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας». Η περιφερειακή ένωση δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) θα προτείνει στην ΚΕΔΕ να μην στείλει –προς έγκριση- κανένας δήμος τον προϋπολογισμό του στο Παρατηρητήριο.

Η συνεδρίαση αυτή εντάσσεται στο όλο κλίμα πίεσης που φέρεται να θέλει να δημιουργήσει ο Α. Σαμαράς προκειμένου να «πάνε όλα καλά» μέχρι το Σεπτέμβρη. Στις 9 του Σεπτέμβρη τα’ αργότερο, αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.


Άσχημα τα νέα από έλλειμμα – χρέος

Εξάλλου, τα αποτελέσματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού που δημοσιεύτηκαν χθες δεν αφήνουν την καλύτερη αίσθηση στο οικονομικό επιτελείο, μιας και παγιώνεται το έλλειμμα στο πρωτογενές ισοζύγιο 1,5 δισ. ευρώ λόγω αποκλίσεων από τους στόχους στα φορολογικά έσοδα.  

Το ίδιο ισχύει και για την εκτίναξη του δημόσιου χρέους στο 160,5% του ΑΕΠ , σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η στατιστική υπηρεσία αναφέρει ακόμη πως το χρέος της Ελλάδας, που εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά 24,1% υψηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012…

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης μέχρι τότε θα βρίσκεται η αναμενόμενη «ανάσα» στο ΑΕΠ από τον τουρισμό, η  μείωση των τιμών λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, το έλλειμμα στον ΕΟΠΠΥΥ και η αντιμετώπιση των τεράστιων ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Επόμενος σταθμός θα είναι η 14η Οκτωβρίου –δηλαδή μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές- όπου εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο για να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.  

capital.gr/Δημήτρης Κατσαγάνης

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook