Στους 89 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στη δυτική κινεζική επαρχία Γκανσού, ενώ περισσότεροι από 500 είναι οι τραυματίες και πάνω από 1.200 τα κτίρια που κατέρρευσαν.

Ο σεισμός έπληξε οκτώ πόλεις στις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, Μινσιάν και Ζανγκσιάν, περίπου 170 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της επαρχιακής πρωτεύουσας Λανζχού. Οι αρχές της πόλης Ντίνγκσι που είναι η χειρότερα πληγείσα περιοχή, δήλωσαν ότι πάνω από 27.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα κινεζικά social media δείχνουν κατεστραμμένους δρόμους, ολόκληρες πλευρές βουνών να έχουν υποχωρήσει και αγροικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια . Στην περιοχή έχει διακοπεί το ρεύμα, η επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων και το Διαδίκτυο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι 3.000 αστυνομικοί και διασώστες έχουν αποσταλεί στην σεισμόπληκτη περιοχή για να προσφέρουν βοήθεια, αλλά οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες εμποδίζουν τις προσπάθειές τους, με τους αξιωματούχους να ανησυχούν ότι μια νέα νεροποντή θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επαρχία Γκανσού συνορεύει με την επαρχία Σιτσουάν, όπου ένας σεισμός 6,6 βαθμών που σημειώθηκε τον Απρίλιο προκάλεσε το θάνατο 164 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 6.700, στη χειρότερη σεισμική καταστροφή τα τελευταία τρία χρόνια.


in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό