Μετά από εφτά ολόκληρους μήνες προετοιμασίας και λίγο πριν ανοίξει τα φτερά του για την Αθήνα, το 2ο Φεστιβαλάκι βρίσκεται ξανά προ των πυλών δίνοντας μας ραντεβού στις 24&25 Ιουλίου στο κέντρο του Ηρακλείου και την πύλη Βιττούρι.

Ως φεστιβάλ αλλά πρωτίστως ως κοινότητα ανθρώπων με κοινό πάθος για την Κρήτη και τον πολιτισμό της, έρχεται, συνεπές με τον στόχο του, για μια ακόμη χρονιά να προστατεύσει, να μεταδώσει και να αναπαράγει τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου μας, συγκεντρώνοντας και παρουσιάζοντας – με σύγχρονο τρόπο και μέσα – τις παραδόσεις και τις σύγχρονες πολιτιστικές τάσεις του νησιού μέσα από καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, εργαστήρια, διάλογο και συμμετοχή, αποσκοπώντας να γεφυρώσει το χθες με το σήμερα… για το αύριο.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, πολυθεματική πολιτιστική εμπειρία στην οποία συναντιούνται η μουσική, ο χορός, οι μαντινάδες, το βιβλίο, τα εικαστικά, η φωτογραφία, το βίντεο, οι παραδοσιακές τέχνες και οι κρητικές γεύσεις.

Το Festivalaki σε αριθμούς:

– 7 μήνες προετοιμασίας σε συνεργασία με το κοινό

– 10 θεματικά πεδία

– 7 συναυλίες με πάνω από 30 μουσικούς

– 10 χορευτές

– 3 παραδοσιακοί τεχνίτες (οργανοποιεία / στιβάνι / κεραμική)

– 10 εικαστικοί

– 8 γραφίστες

– 17 φωτογράφοι

– 6 ταινίες

– Δεκάδες εκδόσεις με σημείο αναφοράς την Κρήτη

– 29 μαντιναδοπλέκτες

– 14 ώρες «Κρητικής» εμπειρίας μέσα σε 2 ημέρες

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Μουσική | 21:30- 1:30
Το συναυλιακό πρόγραμμα φιλοδοξεί να προσφέρει στο κοινό μια σφαιρική εικόνα της κρητικής μουσικής από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, από το χθες μέχρι το σήμερα, και από τους ήχους της λύρας ή της ασκομπαντούρας μέχρι του βιολιού ή του λαούτου κλπ χωρίς να παραλείπει να παντρέψει τα παραπάνω με εξωγενείς μουσικές επιρροές και όργανα. Πιο συγκεκριμένα:

Συναυλίες – Τετάρτη 24/7

Ψαρογιώργης: Απόγονος μιας θρυλικής οικογένειας μουσικών και θρέμμα της αστείρευτης μουσικής δεξαμενής των Ανωγείων, ο Γιώργης Ξυλούρης μας ξανασυστήνει το κρητικό λαούτο στην καλύτερη του εκδοχή… αυτή του πρωταγωνιστή!

Aλέξανδρος Παπαδάκης: Ένας γνήσιος «γλεντιστής» και ακούραστος εξερευνητής της κρητικής μουσικής παράδοσης που θαρρείς πρόβαλε από το παρελθόν για να αναβιώσει παλιά ρεθεμνιώτικα γλέντια και σκοπούς, τόσο με τη λύρα του όσο και με την χρήση παραδοσιακών οργάνων όπως η ασκομαντούρα και τα θιαμπόλια.
Λεωνίδας Λαινάκης: Ένα ταξίδι στον κόσμο του ταμπαχανιώτικου τραγουδιού και της μουσικής παράδοσης της Κισσάμου.

Κωστής και Κλεάνθης Ατσαλάκης: Πρόκειται για δυο χαρισματικά παιδιά μόλις 14 ετών που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις ως «μουσικά ταλέντα». Πέραν του να μας ξεσηκώσουν με την λύρα, το λαούτο ή το βιολί αποτελούν και ένα λαμπρό παράδειγμα υποδειγματικής μετάδοσης της Κρητικής μουσικής παράδοσης απο γενιά σε γενιά.

Συναυλίες – Πέμπτη 25/7

Βασίλης Σταυρακάκης: Ένας από τους πλέον καταξιωμένους Κρήτες καλλιτέχνες και για πολλούς η πιο αντιπροσωπευτική φωνή του Κρητικού τραγουδιού, εξού και το προσωνύμιο «Η φωνή της Κρήτης». Στην παρέα του, μεταξύ άλλων, ο δεξιοτέχνης στην λύρα και το λαούτο Στέλιος Πετράκης.

Δημήτρης Σγουρός: Βαθύς γνώστης της Κρητικής αλλά και βυζαντινής μουσικής, δάσκαλος στο επάγγελμα αλλά και στην κρητική μουσική, ο Δημήτρης Σγουρός θα μας ξεναγήσει, μεταξύ άλλων, στους αυθεντικούς μουσικούς σκοπούς της Ανατολικής Κρήτης.

Trio Daulute: Το όνομα τους προέρχεται από την συγχώνευση των λέξεων νταούλι, αυλός, λαούτο. Με αυτά ακριβώς τα μέσα λοιπόν, ο Γιάννης Παπατζανής, ο Γιώργης Ζαχαριουδάκης και ο Γιώργος Σιδερής θα μας παρουσιάσουν με τον δικό τους μοναδικό, σύγχρονο τρόπο τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης παντρεύοντας τα ενίοτε με αυτά του Αιγαίου και της Μικράς Ασίας.

Κρητικοί χοροί | 19:30 – 21:30

Μαθήματα και επίδειξη παραδοσιακών Κρητικών χορών από τον όμιλο «Αετογιάννη»

Μαντινάδα | 21:30 – 1:30

Κατόπιν δημόσιου καλέσματος θα παρουσιαστούν οι καλύτερες μαντινάδες του κοινού με θέμα το πανανθρώπινο αίσθημα της «Αγάπης».
Βιβλίο

Καθόλη την διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργεί εκθετήριο – πωλητήριο βιβλίων, cd και εκδόσεων σχετικών με την Κρήτη.
Εικαστικά
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα εκτεθούν έργα εικαστικών που εμπνέονται απο την Κρήτη Φωτογραφία

Οι εραστές της φωτογραφίας κλήθηκαν να εντοπίσουν και να αναδείξουν τον Ανθρωπο της Κρήτης μέσα από τις δραστηριότητες του, τον τρόπο ζωής του, τα ήθη και έθιμα του, τα έργα του κλπ. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης τους θα τα απολαύσουμε στην φωτογραφική έκθεση με τίτλο «ο Άνθρωπος της Κρήτης».
Προβολές |19:30 – 10:30

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει ταινίες, ντοκιμαντέρ και παραγωγές μικρού μήκους με ποικίλη θεματολογία γύρω από την Κρήτη σε συνεργασία με την «Nέα Κινηματογραφική λέσχη Ηρακλείου».

Sayomi

To παλατάκι των Αορίων

Οι εραστές της Αξού

Διαρροή

Νίκος Καζαντζάκης

Παραδοσιακές τέχνες |19:30 – 10:30

Νέοι και άξιοι συνεχιστές παραδοσιακών τεχνών μας παρουσιάζουν ζωντανά την τέχνη τους… για να θυμηθούν οι
παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι.
Στιβάνι: Πολυχρόνης Koνιος

Οργανοποιεία (Λύρα – Ασκομπαντούρα): Δαμιανός Βασιλάκης

Κεραμική:Μανώλης Βωλυράκης

Τοπικές Γεύσεις

Οι παραδοσιακές κρητικές γεύσεις, από την τσικουδιά μέχρι τον ντάκο, το απάκι κλπ δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από ένα κρητικό φεστιβάλ!

Άλλωστε «νηστικό αρκούδι… δεν χορεύει» λέγαν οι παλιοί!

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συντονιστείτε με την σελίδα του φεστιβάλ στο facebook (festivalaki: cretan festival of arts & culture) και στο www.festivalaki.gr.

Προπώληση εισιτηρίων από 9€ / ημέρα στο δισκοπωλείο Αεράκης και στον Ελευθερουδάκη.

Aντέστε να γιορτάσουμε
τση τέχνης το μεράκι
την Κρήτη να γλεντίσουμε
πάμε Φεστιβαλάκι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook