Υλικά

• 400 γρ. φακές (καπνιστές)
• 2 κλωνάρια σέλινο, σε μικρά ζαράκια
• 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
• 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μικρά ζαράκια
• 1 μέτρια ντομάτα, κομμένη κονκασέ
• 200 γρ. σύγκλινα, κομμένα σε κύβους
• 1 σκελ. σκόρδο
• 1 σφην. πετιμέζι
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι & πιπέρι (ανάλογο)

Εκτέλεση

Καπνίζουμε τις φακές στο φούρνο με 2 δαφνόφυλλα, δενδρολίβανο και φασκόμηλο στους 100ο C για 40 λεπτά της ώρας ή στο ειδικό καπνιστήρι άν διαθέτουμε. Κατόπιν τις βράζουμε για 20 λεπτά, σουρώνουμε και κρατάμε κατά μέρος.

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και σωτάρουμετα σύγκλινα, το καρότο, το φρέσκο κρεμμύδι και το σέλινο. Προσθέτουμε τις φακές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τη ντομάτα, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και σβήνουμε μα το πετιμέζι.