Σπίτια και αυλές που έχουν χτιστεί σχεδόν πάνω στο ρέμα που καταλήγει στη λίμνη της Αγυιάς,  μπαίνουν στο \”στόχαστρο\” της Αντιπεριφέρειας Χανίων που ξεκίνησε συντονισμένη προσπάθεια για να καθαρίσει τα ρέματα στο Νομό.

Όπως αποκάλυψε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Α. Βουλγαράκης,  στην παραχώρηση που έχει κάνει η ΔΕΗ σε μια τεράστια έκταση, έναν βιότοπο, που ξεκινά από τη λίμνη της Αγυιάς και καταλήγει σχεδόν μέχρι το Πατελάρι διαπιστώσαμε ότι για να καθαρίσουμε το ρέμα πρέπει να χαλάσουμε και μερικά σπίτια που σχεδόν χτιστήκαν πάνω στο ρέμα\”.

Ο κ. Βουλγαράκης συνεχίζοντας επεσήμανε ότι \”πρέπει να δοθεί λύση με συνεννόηση πάντα, χωρίς φωνές και χωρίς υπερβολές\” δίνοντας όμως σαφές μήνυμα ότι

\”θα πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες κτισμάτων, στη ζώνη της ΔΕΗ, ότι πρέπει να αφήσουν ελεύθερα το μηχάνημα, να καθαριστεί το ποτάμι, να αναδειχτεί το ποτάμι, ένας τόπος αγιασμένος\”.

Όπως έχουν διαπιστώσει συνεργεία της Αντιπεριφέρειας, στο ρέμα φτάνουν κυρίως αυλές σπιτιών, όμως όπως και να έχει τα μηχανήματα θα πρέπει να περάσουν για να καθαρίσουν από τα φυτά και τα πάσης φύσεως αντικείμενα που εμποδίζουν τη ροή του ρέματος και οδηγούν τόσο σε πλημμύρες όσο όμως και μακροπρόθεσμα, στην υποβάθμιση του βιότοπου.

Η καταπάτηση και το κλείσιμο ρεμάτων είναι μια \”συνηθισμένη\” πρακτική που συναντάται σε όλη την Ελλάδα, όμως στην Αντιπεριφέρεια Χανίων έχουν αποφασίσει να δοθεί ένα τέλος στην άθλια αυτή κατάσταση.

\”Είπαμε να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό των ρεμάτων στο Νομό από εκεί. Τώρα ίσως να το καθυστερήσουμε λίγο και να πάμε στο κομμάτι Σκουτελώνα – Σπηλιά μέχρι να λύσουμε το θέμα στην Αγυιά\”, σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος θέλοντας να δώσει ένα στίγμα του προβλήματος που δημιουργείται από μια τέτοιου είδους καταπάτηση κατέληξε:

\”Το θέμα αυτό θα πρέπει να το δεί όλος ο κόσμος, όλοι οι Χανιώτες και όλοι οι Κρήτες θα έλεγα\”.

(φωτο αρχείου)

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook