Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Ρεθύμνου προκειμένου να ετοιμάσουν τις μελέτες για την ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων και να καταθέσουν ολοκληρωμένους φακέλους στην Περιφέρεια Κρήτης για να διεκδικήσουν μερίδιο χρηματοδότησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ.

Οι νέες σχολικές μονάδες αποτελούν αναγκαιότητα για το μητροπολιτικό δήμο του νομού και ειδικότερα για τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου ή κατάσταση έχει γίνει αφόρητη με τα υπεράριθμα τμήματα μαθητών και την απογευματινή βάρδια να είναι μόνιμη απειλή.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτελεί σανίδα σωτηρίας στην προκειμένη περίπτωση για αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες καθώς τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά.

Χθες, μάλιστα πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη για το θέμα παρουσία των αντιδημάρχων κ. Γεωργαλή, κ. Κονταξάκη και κ. Τσιμπισκάκη και των υπευθύνων μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε σχετική ενημέρωση για την πορεία των μελετών.

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη ότι οι φάκελοι θα είναι έτοιμοι τον επόμενο μήνα και θα προλάβουν να κατατεθούν μέχρι τον Ιούνιο. Πρόκειται για φακέλους που αφορούν τα δύο μεγάλα συγκροτήματα σε Ατσιπόπουλο (γυμνάσιο-λύκειο) και Αρκάδι (γυμνάσιο-λύκειο) καθώς επίσης και τα δύο δημοτικά σχολεία σε Γεράνι και Ατσιπόπουλο.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που μπορεί να απορροφήσει το Ρέθυμνο από το συγκεκριμένο άξονα του ΕΣΠΑ καθώς είναι πιθανό να μην καταφέρει να εντάξει και τα τέσσερα σχολεία ακόμα και αν έχουν έτοιμες-ώριμες μελέτες.

 Όπως είπε ο αρμόδιος για θέματα παιδείας αντιδήμαρχος, Γιώργος Γεωργαλής σε περίπτωση που ζητηθεί να γίνει επιλογή, καθώς δεν είναι αρκετά τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για όλο το νησί, θα δοθεί προτεραιότητα στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι εντονότερο: «Εκτιμώ ότι θα προλάβουμε να καταθέσουμε ολοκληρωμένους φακέλους μέχρι το τέλος Μαΐου για τα τέσσερα σχολεία. Το βλέπω δύσκολο να ενταχθούν και τα τέσσερα, ωστόσο εμείς θα είμαστε έτοιμοι Σε δεύτερη φάση προγραμματίζουμε τις μελέτες για τα τεχνικά λύκεια στην περιοχή «Νησί» στους Αρμένους».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ανέγερση του 2ου δημοτικού σχολείου Ατσιποπούλου, το οικόπεδο έχει αγοραστεί και βρίσκεται βόρεια του οικισμού. Το γυμνάσιο-λύκειο αναμένεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων, στα νότια του οικισμού μεταξύ Πρινέ που έχει παραχωρηθεί από την εκκλησία του Ατσιποπούλου.

Σχεδιάζεται ένα συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών, με αμφιθέατρα, με σκέπαστρα γυμναστικής, γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, εστιατόρια, αναγνωστήρια και βιβλιοθήκες και εργαστήρια. Το δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου θα ανεγερθεί σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων. Το 5ο γυμνάσιο και 4ο λύκειο στην περιοχή του Εσταυρωμένου θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επτά στρεμμάτων ένα μεγάλο μέρος του οποίου έχει παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Επιπλέον γίνονται προσπάθειες για ανέγερση του 1ου γυμνασίου στον Τίμιο Σταυρό μέσω του Προγράμματος Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Σήμερα το 1ο γυμνάσιο στεγάζεται σε ένα χώρο 4,5 στρεμμάτων και ο δήμος έχει εξασφαλίσει ισόποσα στρέμματα από την ΧΕΝ, όπου θα χτιστεί ένα νέο κτίριο, όπου θα μεταφερθεί το 1ο γυμνάσιο Ρεθύμνου (χωρητικότητας 360 παιδιών) και το υπάρχον κτίριο θα αναβαθμιστεί ώστε να στεγάσει το μουσικό γυμνάσιο-λύκειο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας έχει τεθεί σχετικό θέμα για την παιδεία όπου αναμένεται να γίνει μια εκτενή συζήτηση για τον προγραμματισμό του δήμου για αυτήν την τετραετία.

rethnea.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook