Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου 2013 από τις 8.30 το πρωί με απόλυτη επιτυχία, η πρώτη άσκηση επί Χάρτου του έργου NEREIDs: Embracing Innovation for Preparedness in Civil Protection & Marine Pollution (Ενσωμάτωση Καινοτόμων Τεχνολογιών Ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας για Θαλάσσια Ρύπανση), στην αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων αλλά και διεθνών φορέων.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από την Πολιτική Προστασία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης ο οποίος και απηύθυνε χαιρετισμό, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Ερυθρός Σταυρός, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΙΤΕ, τοΜουσείο Φυσικής Ιστορίας, το ΕΛΚΕΘΕ, η ΔΕΗ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, καθώς και οι Διεθνείς Φορείς: Πολιτική Άμυνας Κύπρου, Πανεπιστήμιο Cardiff, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Ολλανδίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Βελγίου, Κέντρο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Πειραματισμού για αντιμετώπιση τυχόν ρύπανσης των υδάτων στη Γαλλία, κ.α.

\"\"

Σκοπός της άσκησης, να ελεγχθούν και να βελτιωθούν ενέργειες που αφορούν στην ετοιμότητα και στην αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης, και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και υλικού (τοπικές δυνάμεις και μέσα, αλλά και εισερχόμενη βοήθεια από άλλες χώρες).

Επίσης, δοκιμάστηκαν νέα συστήματα εκπαίδευσης, ενημέρωσης και διαχείρισης ατυχημάτων θαλάσσιας ρύπανσης.

Κατά τη διεξαγωγή της άσκησης προσομοιώθηκε ένα πιθανό σενάριο σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης και αναζητήθηκε «η διεθνής συνδρομή».

Αυτό το σενάριο , οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν σταδιακά σύμφωνα με τους κανονισμούς των υπηρεσιών τους και τα διεθνή πρότυπα.

Χρησιμοποιήθηκαν δε τα νέα συστήματα που έχει αναπτύξει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, προκειμένου να συμβάλλουν στην καλύτερη ετοιμότητα και αντιμετώπιση θαλάσσιας ρύπανσης από την Πολιτική Προστασία.

Στο πλαίσιο του έργου αλλά και της άσκησης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας έχει ήδη ξεκινήσει εκπαιδεύσεις πάνω σε θέματα πολιτικής προστασίας θαλάσσιας ρύπανσης και αντιμετώπισης μέσω ηλεκτρονικών μαθημάτων, προκειμένου να αξιολογηθούν.

Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γεώργιος Δεικτάκης σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων:

« Μέσα στα πλαίσια της αντιμετώπισης των κινδύνων από την θαλάσσια ρύπανση γίνεται σήμερα ένα διακρατικό Πρόγραμμα με την συμμετοχή Κυπρίων, Βέλγων, Ολλανδών και άλλων Ευρωπαίων για να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά τον κίνδυνο που ελλοχεύει στη Μεσόγειο από τις ρυπάνσεις, περισσότερο πετρελαιοκηλίδων.

Έχει προηγηθεί μια επίσκεψη δική μας στην Κύπρο όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων.

Με τη σημερινή άσκηση επί Χάρτου που πραγματοποιείται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με βάση το Πρόγραμμα ΝEREIDs, θα δείξουμε πως θα μπορεί η Ελλάδα με την βοήθεια των ξένων δυνάμεων που διαθέτουν την τεχνογνωσία, να αντιμετωπίσει τους τυχόν επερχόμενους κινδύνους».

Όπως τόνισε ο κ. Δεικτάκης, «ενόψει και της εξόρυξης πετρελαίου στη Νότια Κρήτη θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει τεχνογνωσία, να υπάρξει συνεργασία των λαών της Ευρώπης.

Η Μεσόγειος δεν ανήκει μόνον στην Ελλάδα, ανήκει σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, ανήκει σε όλους μας και πρέπει να την προστατεύσουμε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook