Το 98% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην Ε.Ε. χαρακτηρίζουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους «κακή», σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την άνοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο 11-25 Μαΐου.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα στην κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσχημα», ενώ το 58% των συμπολιτών μας εκτιμά ότι η προσωπική επαγγελματική κατάστασή του είναι κακή.

Αναφορικά με τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του φθινοπώρου του 2012), όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση). Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες και σε ό, τι αφορά στην προσωπική επαγγελματική κατάστασή τους, εφόσον το 35% των πολιτών στη χώρα μας προβλέπει επιδείνωση, όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%.

Για τους Έλληνες τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%), όταν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%. Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% με 18% στην ΕΕ), οι υψηλοί φόροι (30% με 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% με 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% με 41% στην Ε.Ε.).

Παράλληλα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 90% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους» (71% στην Ε.Ε.), ενώ ανάλογη άποψη για το Κοινοβούλιο της χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην Ε.Ε.). Στα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν εμπιστοσύνη μόνο το 4% των Ελλήνων και το 16% των πολιτών στην Ε.Ε..
Την Ε.Ε. δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, το 68% (βελτίωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) των Ελλήνων θεωρεί ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ό, τι αφορά τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης στην αγορά εργασίας. Στην Ε.Ε. το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία (βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Το 68% των Ελλήνων (μικρή βελτίωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (επιδείνωση 7%).

Πηγή: ΑΠΕ