Οι δυνάμεις Ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ αργά χθες το βράδυ εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι σε καθιστική ολονύκτια διαμαρτυρία, στην «πλατεία του Ρολογιού», στην πόλη Χομς, σύμφωνα με καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων. Το συγκεντρωμένο πλήθος είχε αψηφήσει τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για βίαιη διάλυση της «ένοπλης εξέγερσης» όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, καθοδηγούμενη από ένοπλες οργανώσεις φανατικών ισλαμιστών.

Ένας αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας απευθύνθηκε με ένα ισχυρό μεγάφωνο στους συγκεντρωμένους στην «πλατεία του Ρολογιού», καλώντας τους να αποχωρήσουν. Λίγο μετά, οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών με τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών να μην έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Τουλάχιστον 20.000 οι διαδηλωτές στην ολονύχτια καθιστική διαμαρτυρία

Καθιστική διαμαρτυρία με πάνω από 20.000 άτομα ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Χομς, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Συρίας και θα συνεχισθεί έως την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε πολιτικό στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, ξεχώριζαν το «καθιστική διαμαρτυρία έως την πτώση του καθεστώτος» και «ελευθερία, ελευθερία».

«Είναι μία καθιστική διαμαρτυρία ανοικτή σε όλους και θα συνεχισθεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», κυρίως οι ατομικές ελευθερίες, η απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και ο τερματισμός των πολιτικών συλλήψεων. «Το δυναστικό αυτό καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει. Είναι 11 χρόνια που περιμένουμε τις μεταρρυθμίσεις, ο λαός θέλει την ελευθερία του», τόνισε ο Νατζάτι Ταγιάρα, αναφερόμενος στην ανάρρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ το 2000, στην οποία διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ.

Οι διαδηλωτές έστησαν σκηνές στην περιοχή και έφεραν μαζύ τους και τροφή, δήλωσε ο Ταγιάρα, προσθέτοντας πως «οι νέοι είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένων και των βασανιστηρίων».


Ένοπλη εξέγερση θεωρεί τις λαϊκές διαμαρτυρίες ο υπ. Εσωτερικών

Χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένοπλη εξέγερση, θεωρεί ότι έχουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών, ο υπουργός Εσωτερικών της Συρίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, μετά την εντυπωσιακή καθιστική διαμαρτυρία περισσότερων από 20.000 διαδηλωτών στην «πλατεία του Ρολογιού», που μετονόμασαν σε «πλατεία Αλ Ταχρίρ», σε ανάμνηση της εξέγερσης του Αιγυπτιακού λαού, στην πόλη Χομς.

«Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook