Oι «Νοικοκυρέςσε απόγνωση» συναντάνε τα «Καλά Παιδιά» του Μάρτιν Σκορσέζε και οι τέσσερις Νεοϋορκέζες του «Sex and the City» μπλέκουν (όχι και τόσο αρμονικά είναι η αλήθεια) με τη διάσημη γκανγκστερική σειρά «Οι Σοπράνος». Είναι τέσσερις γυναίκες σύζυγοι και κόρες «νονών» και στελεχών της ιταλικής Μαφίας της Νέας Υόρκης, οι οποίες πρωταγωνιστούν στο «Μob Wives», το νέο τηλεοπτικό ριάλιτι του καναλιού VΗ1, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στους διαβόητους συγγενείς τους για το πόσα «άπλυτά» τους θα βγάλουν στη φόρα.

Ο τίτλος της εκπομπής είναι εύγλωττος: «Μob Wives», δηλαδή «Οι Γυναίκες της Μαφίας». Γνωρίστε την Κάρεν Γκραβάνο, κόρη του Σαλβατόρε «Σάμι» Γκραβάνο, διάσημου υπαρχηγού της Κόζα Νόστρα. Την Ντρίτα Νταβάντσο , σύζυγο του αρχιεκτελεστή Λι Νταβάντσο της οικογένειας Μπονάνο.

Την Κάρλα Φατσιόλο, γυναίκα του νεοϋορκέζου χρηματιστή Τζόι Φεραγκάμο, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης στη φυλακή για απάτη και διασυνδέσεις (τι περίεργο) με τη Μαφία. Και τη Ρενέ Γκρατσιάνο, κόρη του «κονσιλιέρε» (συμβούλου) της Κόζα Νόστρα Αντονι Γκρατσιάνο που εκτίει και αυτός ποινή φυλάκισης για οικονομικές απάτες.

Η κάμερα της εκπομπής, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή να προβάλλεται στις ΗΠΑ από το τηλεοπτικό δίκτυο VΗ1, παρακολουθεί κατά πόδας τις τέσσερις κυρίες στην καθημερινότητά τους στη Νέα Υόρκη, όπου διαμένουν.

\"\"

Τα μάτια και τα αφτιά τους έχουν αντιστοίχως δει και ακούσει πολλά. Κυρίως όμως οι ίδιες έχουν συμμετάσχει σε πολλές παράνομες και μη οικογενειακές «δραστηριότητες». Και αυτό είναι ακριβώς που φοβούνται οι συγγενείς τους, μήπως κατά τη διάρκεια της προβολής του ριάλιτι σόου σπάσει η θρυλική «ομερτά», ο όρκος σιωπής που διέπει ως άγραφος νόμος τη ζωή ενός μαφιόζου- ή έστω του αυτόπτη μάρτυρα σε μαφιόζικα εγκλήματα.

Σε αυτό συντελεί βέβαια και το εκρηκτικό μεσογειακό ταμπεραμέντο των τεσσάρων γυναικών, καθώς και ο γυναικείος ανταγωνισμός ανάμεσά τους: μην ξεχνάμε ότι εκπροσωπούν αντίπαλες «φαμίλιες» του οργανωμένου εγκλήματος. «Δεν μπορώ να πω ότι ο πατέρας μου ενθουσιάστηκε όταν του μετέφερα τα νέα» παραδέχεται η κυρία Γκραβάνο. Ο έγκλειστος μπαμπάς-αρχινονός της Μαφίας λέγεται πως εξεμάνη όταν έμαθε τα καθέκαστα, «αν και του ορκίστηκα σε ό,τι έχω ιερό πως δεν πρόκειται να αποκαλύψω το παραμικρό οικογενειακό μας μυστικό» λέει η 38χρονη.

«Η αφοσίωση και η πίστη είναι το παν όταν είσαι μέλος μιας τέτοιας οικογένειας» τονίζει η πρεσβύτερη της ομήγυρης, η 42χρονη Γκρατσιάνο, προσθέτοντας με νόημα ότι «ένα “καρφί” είναι ένας τύπος που αντί να κάτσει στα αβγά τουμπλέκεται με τους μπάτσους. Εγώ όμως δεν έχω σκοπό να καρφώσω κανέναν, ούτε να αποκαλύψω τίποτα που θα μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την οικογένειά μου».

Μέχρι πρόσφατα, βάσει της σικελικής παράδοσης, οι γυναίκες των οικογενειών των μαφιόζων δεν επιτρεπόταν να μπλέκονται στις «δουλειές» των συζύγων τους και ήταν υποχρεωμένες να μένουν σπίτι, μοιράζοντας τον χρόνο τους ανάμεσα στην κουζίνα και στην εκκλησία.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ελέω γυναικείας χειραφέτησης, φαίνεται να εγκαθιδρύονται νέα ήθη και έθιμα: πρωταγωνίστριες στις βεντέτες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες οικογένειες είναι συχνά σύντροφοι, σύζυγοι, ακόμη και νεαρά κορίτσια, κόρες ή εγγονές αρχιμαφιόζων. «Η διαβόητη “ομερτά” μεταξύ των μαφιόζων ανήκει πλέον στο παρελθόν» τονίζει η επικεφαλής του FΒΙ στη Νέα Υόρκη Τζάνις Φένταρτσικ , μετά και την πρόσφατη σύλληψη 127 μελών του οργανωμένου εγκλήματος της Νέας Υόρκης. «Ηρθαν και μας βρήκαν μέλη συμμοριών, τα οποία ενδιαφέρονταν περισσότερο να προδώσουν κάποιον γνωστό τους ή να κάνουν μια επικερδή συμφωνία μ΄ εμάς, παρά να τιμήσουν τον όρκο σιωπής » συμπληρώνει.

Εν μια νυκτί εξαρθρώθηκαν επτά μαφιόζικες «φαμίλιες».


tovima

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook