Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euro Working Group από τα 22 προαπαιτούμενα έχουν γίνει πράξη τα 21. Υπολείπεται η τροπολογία του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου η οποία θα κατατεθεί αύριο και θα αναφέρει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της κινητικότητας.

Το Euro Working Group την Παρασκευή και αφού πρώτα υλοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα θα δώσει εντολή για την εκταμίευση συνολικά 4 δις ευρώ τα οποία θα προέρχονται από το ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (2,5 δισ) και από τις τράπεζες (1,5 δισ). Η εκταμίευση πιθανότατα θα γίνει την 1η Αυγούστου. Στην συνέχεια θα μπουν στα κρατικά ταμεία 1,8 δισ ευρώ από το ΔΝΤ. Με την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων η τρόικα θα δημοσιοποιήσει την έκθεση της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα ικανοποίησε όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου, ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Η πλήρης δήλωση του Προέδρου του Eurogroup έχει ως εξής:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου.

Αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου. Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Tα 2,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και 1,5 δισ. θα προέλθουν από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP)».


«The euro area Member States have been informed today by the Troika institutions that Greece has satisfactorily implemented the prior actions required for the release of the next disbursement under the financial assistance programme, except for one action whose adoption by the Greek Parliament needs to be completed by Thursday, 25 July. These prior actions included important steps in the areas of fiscal policy, tax reform, revenue administration, public administration reform, privatisation and financial sector restructuring.

Subject to confirmation of compliance with the last outstanding prior action, national procedures may thereafter be finalised and are expected to be completed by 29 July. Once this process has been satisfactorily concluded, the EFSF will be authorised to release the first sub-tranche of the next instalment, amounting to EUR 2.5 billion, according to the programme».


real.gr