Την επέκταση της «λιτότητας» στους αγρότες, στους στρατιωτικούς και τους διπλωμάτες και την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της αγροτικής, της αμυντικής και της εξωτερικής πολιτικής προτείνει κοινή γερμανο-αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες μεσ’ την διοικητική «καρδιά» της Ε.Ε., τις Βρυξέλλες.

Έτσι, θα μπορούσαν, λένε οι συντάκτες της από τα ιδρύματα Bertelsmann-ZEW-RAND, να εξοικονομηθούν έως… 33 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 25% των ετήσιων δαπανών του επταετούς Κοινοτικού Προϋπολογισμού, σημειώνουν στο Capital.gr γνώστες των ευρωπαϊκών θεμάτων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η χρονική στιγμή στην οποία παρουσιάστηκε αυτή η μελέτη δεν είναι τυχαία, αλλά εντάσσεται στις προεργασίες που γίνονται σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο για ριζικές αλλαγές εντός Ε.Ε. μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πως θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν επιπλέον χρήματα από τους ευρωπαϊκούς κρατικούς προϋπολογισμούς;

Με τους εξής τρόπους, λένε οι εμπειρογνώμονες των τριών παραπάνω ιδρυμάτων:

* Με την αναδιοργάνωση των κρατικών δαπανών για την αγροτική παραγωγή. Τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ξόδευσαν το 2010 περίπου 23 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε. Ωστόσο, πουθενά δεν φαίνεται σε τι ωφέλησαν αυτές οι παραπάνω δαπάνες στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Το μόνο που φαίνεται να έγινε ήταν η κάλυψη πολιτικών και οικονομικών παραμορφώσεων που υπάρχουν σε κάθε χώρα.

* Με την μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων. Θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν ετησίως από 3 έως 9 δισ. ευρώ, εάν μειωνόταν ο αριθμός των στρατιωτών των κρατών – μελών της Ε.Ε. από τις 890.000 που είναι σήμερα στις 600.00.

* Με την κοινή διπλωματική αντιπροσώπευση των κρατών – μελών της Ε.Ε. στις μη ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από 420 εκατ. ευρώ έως 1,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann, το γερμανικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών – ZEW (υποστηρίζεται από το κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης) και το αμερικανικό ινστιτούτο ερευνών RAND-EUROPE (υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ) αναμετρώνται με δύο «καυτά», ερωτήματα:

* Μπορεί η Ε.Ε. να βοηθήσει τα κράτη – μέλη της να γλιτώσουν χρήματα;

* Οι δαπάνες της Ε.Ε. αυξάνουν, τελικά, την προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής οικονομίας;

Τα ερωτήματα αυτά γίνονται ολοένα και πιο πιεστικά για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς οι περικοπές των τελευταίων τριών χρόνων στα εισοδήματα των «συνήθων υπόπτων» (π.χ. μισθωτών, συνταξιούχων, ανέργων) δείχνουν να έχουν φτάσει στα όρια τους, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένες άλλες κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση μοιάζουν σχεδόν… ανέμελες. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν φαίνεται με κανένα τρόπο να ανακάμπτει δυναμικά.

Πολλοί έχουν μιλήσει γι’ αυτή την μεγάλη «ανισομέρεια» στην κατανομή των βαρών της κρίσης και την αναποτελεσματικότητα των κρατικών δαπανών. Ωστόσο για πρώτη φορά επιχειρείται μία εμπειρική μελέτη που να αφορά τα παραπάνω ζητήματα. Τα παραπάνω think tank (Bertelsmann, ZEW, RAND-EUROPE) μέτρησαν –στην κυριολεξία– το χρηματικό όφελος (33 δισ. ευρώ ετησίως) που θα είχαν οι προϋπολογισμοί των κρατών – μελών της Ε.Ε. από μια στοχευμένη περικοπή διαφόρων «ανελαστικών» δαπανών, όπως πχ στην Αγροτική πολιτική, την Άμυνα και τη Διπλωματία.

Και δεν είναι οι μόνο αυτοί οι τομείς όπου φωλιάζουν «ανελαστικές» κρατικές δαπάνες, απλά όπως λένε οι ίδιοι οι συντάκτες της μελέτες, πήραν ορισμένες case studies προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι δυνατή η περικοπή κρατικών δαπανών χωρίς να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν…

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook