Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα παρουσίαση της έκθεσης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μία -από τις συνολικά 22- προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions) που εκκρεμεί ακόμη, προκάλεσε την αναβολή της παρουσίασης από τον επικεφαλής του κλιμακιού της Κομισιόν στην τρόικα Ματίας Μορς, με την Επιτροπή πάντως να αναφέρει ότι η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί άμεσα.

Η αναβολή συνδέεται επίσης και με την ολιγοήμερη παράταση στην καταβολή της δόσης των 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο προαπαιτούμενο μέτρο αφορά τη διαδικασία της κινητικότητας στην παιδεία και αναμένεται να εκπληρωθεί με τροπολογία που θα καταθέσει στην Ολομέλεια ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Μεταξύ άλλων, έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στην άρση της αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων, στην μετάθεση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2016, στους νέους στόχους για τις απολύσεις στο Δημόσιο, και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014- 2015.

Την ικανοποίηση του για την προώθηση όλων των αναγκαίων προαπαιτούμενων δράσεων, από το ελληνικό κοινοβούλιο, εξέφρασε πάντως την Τετάρτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι διαδικασίες έγκρισης αναμένεται να ολοκληρωθούν από τα εθνικά κοινοβούλια έως τις 29 Ιουλίου και αμέσως μετά θα απελευθερωθεί απο τον ευρωπαϊκό προσωρινό μηχανισμό διάσωσης η δόση των 2,5 δισ ευρω προς την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι εκτός των 2,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομόλογων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ενώ την προσεχή Δευτέρα 29 Ιουλίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ προκείμενου να εγκρίνει τη συνεισφορά του στην παρούσα δόση της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook