Ολοκληρώθηκε η 3η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «BIOSOLENUTI» που συντονίζεται από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις 7-9 Απριλίου στα κτίρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες.

Το πρόγραμμα αυτό, που βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο υλοποίησης, έχει σαν στόχο την εύρεση νέων χρωμοφόρων υλικών για μια νέα γενιά φωτοβολταϊκών με χαμηλότερο κόστος και υψηλότερη απόδοση, την ανάπτυξη ενός κέντρου αριστείας στην περιοχή με την συμμετοχή όλων παραγόντων, τόσο από το Πανεπιστήμιο, το ΙΤΕ, τα ΑΤΕΙ αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα επιτεύγματα της ομάδας "Βιοανόργανης Χημείας" του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάσθηκαν τα τελευταία επιτεύγματα της ομάδας του εργαστηρίου Βιοανόργανης Χημείας που είναι:

  • Η απόκτηση ενός νέου αέριου χρωματογράφου για ανίχνευση υδρογόνου (μια νέα κατεύθυνση του εργαστηρίου για εναλλακτικές πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον)

 

  • Δύο νέα συστήματα καταλυτών για παραγωγή υδρογόνου με την ακτινοβολία ηλιακού φωτός

 

  • Η σύνθεση ενός νέου υβριδικού υλικού μεταξύ ενός χρωμοφόρου και ενός διπεπτιδίου που με αυτο-οργάνωση αυξάνει τον χρόνο ζωής του στην διεγερμένη κατάσταση χωρίς να χάνει την ικανότητα απορρόφησης του ηλιακού φωτός.

 

  • Μια νέα γενιά υβριδικών συστημάτων χρωμοφόρου-νανοανθράκων που φθάνει το ποσοστό ικανότητας σε απόδοση ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο στο 9,6%. Το ρεκόρ αυτό έρχεταιδεύτερο παγκοσμίως μετά από αυτό του καθηγητή MichaelGraetzel στο EPFL  της Λωζάνης. Η χρήση τους στην παραγωγή αποτελεί μια νέα φθηνή και υψηλής απόδοσης

 

  • Η απασχόληση δύο νέων ερευνητών που θα πλαισιώσουν σύντομα το εν λόγω πρόγραμμα.

Διεθνής συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων

Ο υπεύθυνος του προγράμματος καθηγητής Α. Γ. Κουτσολέλος ήταν πρόσφατα καλεσμένος στον καθηγητή M. Graetzel στην Ελβετία όπου αντάλλαξαν απόψεις και έθεσαν τα θεμέλια μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των δύο εργαστηρίων και όχι μόνο.

Διεθνές συνέδριο στα Χανιά

Αποφασίσθηκε και επίσημα η διοργάνωση του  1ου Διεθνούς  Συνεδρίου με τίτλο “BioinspiredMaterialsforSolarEnergyUtilization” δηλαδή «Βιοεμπνεόμενα υλικά για χρήση της ηλιακής Ενέργειας» που θα λάβει χώρα στην Κρήτη, στα Χανιά, από τις 12 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

 Η εκδήλωση αυτή είναι μέρος των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί παγκοσμίως για το 2011 που έχει ανακηρυχθεί και έτος Χημείας.

Η ομάδα της Κρήτης μαζί με τους καθηγητές της επιστημονικής επιτροπής DirkGuldi (Γερμανία), RogerGuilard, RéglierMarius  (Γαλλία),  IvanoBertini (Iταλία),  DanielGryko (Πολωνία), Νίκο Ταγματάρχη (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Παναγιώτη Αργείτη  (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και τον M.Graetzel (Ελβετία) κατόρθωσαν να έχουν ήδη την συμμετοχή των σημαντικότερων παγκοσμίως ερευνητών-καθηγητών στο αντικείμενο σαν προσκεκλημένους.