Οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών με γενικό θέμα «Οι Κρήτες στον Κόσμο… 1913-2013», ξεκίνησαν με επιτυχία σήμερα το πρωί, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013, στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Το Συνέδριο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013 και διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων, και με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης των ΕΛΤΑ και εθελοντών πολιτών.

Πλήθος ομογενών απ’ όλο τον κόσμο άρχισαν να προσέρχονται στο χώρο του Συνεδρίου, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους και τη θέλησή τους να συνδράμουν στην επιτυχία του Συνεδρίου και λαμβάνοντας μέρος σε όλα τα δρώμενά του. Έντονη ήταν η συγκίνηση, όπως και η αίσθηση της συντροφικότητας και του συγκρητισμού που επικρατούσε κατά την προσέλευσή τους.

Καθώς εξελίσσεται το Συνέδριο στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης» του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, με εξέχοντες ομιλητές, πραγματοποιείται παράλληλα στον 2ο όροφο Συνέδριο Νεολαίας, όπου συμμετέχουν νέοι ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο.

Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει έργα παραδοσιακής κρητικής τέχνης στο επίπεδο του 1ου ορόφου, ενώ στο φουαγιέ εκτίθεται μία ενότητα φωτογραφιών με θέμα «Η πορεία προς της Ένωση», ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Στο φουαγιέ υπάρχει επίσης και σειρά διαφημιστικών αφισών με περιεχόμενο τα πλοία που ταξίδευαν Αμερική και Αυστραλία, δεκαετίες ’50 – ’60, ευγενική προσφορά του κ. Αντώνη Πλυμάκη.

Τέλος υπάρχει «γωνία» αφιερωμένη στην Προφορική Ιστορία, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει και να δει προφορικές μαρτυρίες, μέσω υπολογιστή, οι οποίες αφορούν στη θεματική ενότητα της Μετανάστευσης, και να καταθέσει επί χάρτου και τη δική του εμπειρία.