«Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 18 συλλήψεις. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακινητών με πυρήνες στην Τουρκία, στην Ελλάδα και στην Ισπανία, το οποίο εκμεταλλευόταν ανθρώπους από τον Άγιο Δομίνικο. Ακόμα έπονται πολλές συλλήψεις».

Σε αυτή την αναφορά προς το zougla.gr, προχώρησε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., αναφερόμενο στην γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που μετέφερε παράνομα ανθρώπους από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία τους προωθούσε στην Ισπανία.

Στην επιχείρηση, η οποία διενεργείται από τη Διεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, συνδράμουν αποφασιστικά τόσο οι ισπανικές Αρχές, όσο και οι αμερικανικές, ενώ μεγάλη συνδρομή παρέχει η Europol.

Οι… στάσεις

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι βρίσκονται μπροστά στην εξάρθρωση ενός διεθνούς κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, τα μέλη του οποίου συνολικά (που κατάγονται κυρίως από τον Άγιο Δομίνικο), αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 άτομα!

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ως αφετηρία του «αμαρτωλού» δρομολογίου ορίζεται ο Άγιος Δομίνικος. Εκεί, μέλη του κυκλώματος, προσέγγιζαν απελπισμένους ανθρώπους και, έναντι αμοιβής η οποία κυμαινόταν μεταξύ έξι και οχτώ χιλιάδων ευρώ, τους υπόσχονταν μια καλύτερη ζωή στην Ισπανία.

«Τα άτομα τα στρατολογούσαν στον Άγιο Δομίνικο. Κατά βάση αυτοί ήθελαν να πάνε στην Ισπανία γιατί είναι ισπανόφωνοι και τους βολεύει η γλώσσα. Το κύκλωμα τους υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια. Για να διακινήσεις κάποιον, πρέπει πρώτα να τον πείσεις ότι θα ζήσει καλύτερα. Μετά τους εκμεταλλεύονταν, είτε εργασιακά είτε σεξουαλικά. Υπάρχει μια κατηγορία του trafficking που εξαναγκάζεις αυτόν που εκμεταλλεύεσαι να προβεί σε άλλες παράνομες δραστηριότητες. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι πέντε γυναίκες τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά. Τις προωθούσαν στην πορνεία», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Πρώτη στάση των μεταναστών αποτελούσε η Τουρκία, απ\’ όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Τότε, τους ανάγκαζαν να δώσουν κάποια χρήματα, ώστε να τους μεταφέρουν στην επόμενη στάση που δεν ήταν άλλη από την Ελλάδα.

«Σε κάθε στάση μέχρι την Ισπανία έδιναν χρήματα. Τα περισσότερα τα έδιναν στην αρχή για τα εισιτήρια και τα διαβατήρια. Στην Τουρκία υπήρχε το πρόβλημα ότι τους έπαιρναν τα διαβατήρια. Έτσι, περνούσαν στην Ελλάδα χωρίς αυτά. Το πέρασμα όμως ήταν εύκολο» εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές.

Όταν περνούσαν τα σύνορα τους παραλάμβαναν μέλη της οργάνωσης που «δραστηριοποιούνταν» στη Βόρειο Ελλάδα. Οι διακινητές συνεννοούνταν μέσω τηλεφώνου και συναντιόντουσαν σε δύο «στάνταρ» σημεία κοντά στα σύνορα. Στη συνέχεια μετέφεραν τους μετανάστες κυρίως στην Καβάλα, τους επιβίβαζαν σε ένα λεωφορείο και τους έφερναν στην Αθήνα.

Είχαν συνεργούς στη Βόρειο Ελλάδα. Όταν πέρναγαν τα σύνορα, επικοινωνούσαν μέσω τηλεφώνου με τους διακινητές και συναντιόντουσαν σε ένα – δύο «στάνταρ» σημεία μετά τα σύνορα.

Το «γκέτο» του Πειραιά

Τελευταία στάση πριν την Ισπανία ήταν ο Πειραιάς, όπου οι μετανάστες κρύβονταν σε ειδικά σπίτια μέχρι να παραλάβουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

«Αυτοί που κατάγονται από τον Άγιο Δομίνικο βρίσκονται κυρίως στον Πειραιά. Στο Πασαλιμάνι και την Τρούμπα. Έβαζαν τους μετανάστες σε σπίτια και κινούσαν τις διαδικασίες για πλαστά διαβατήρια γιατί χρειάζονταν ισπανικά χαρτιά προκειμένου να περάσουν τον έλεγχο στο Ελευθέριος Βενιζέλος και να φύγουν για Ισπανία. Τα χαρτιά έρχονταν από την Τουρκία» εξηγούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη, καθώς ο αριθμός των εμπλεκομένων είναι πολύ μεγάλος.

Συνελήφθη μεσάζων στην Καβάλα

Παράλληλα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας συνέλαβαν σήμερα έναν άντρα ελληνικής καταγωγής και τη σύντροφό του, με καταγωγή από τον Άγιο Δομίνικο, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο διεθνές κύκλωμα εμπορίας γυναικών από τον Άγιο Δομίνικο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, η πόλη της Καβάλας ήταν ο πρώτος σταθμός του διεθνούς κυκλώματος πορνείας που έφερνε παράνομα γυναίκες από τον Άγιο Δομίνικο, μέσω Τουρκίας και εν συνεχεία τις προωθούσε στην Αθήνα και από εκεί ,είτε σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, είτε σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο άντρας που συνελήφθη εργαζόταν ως δημοτικός υπάλληλος στο Δήμο Νέστου, ενώ μαζί με τη σύντροφό του οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τρεις γυναίκες προερχόμενες από τον Άγιο Δομίνικο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο δημοτικός υπάλληλος είχε προκαλέσει την εύλογη περιέργεια πολλών συναδέλφων του στο Δήμο Νέστου, καθώς έπαιρνε συνεχώς άδειες άνευ αποδοχών από την εργασία του, χωρίς ποτέ να δικαιολογεί τους λόγους.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook