Ζήτημα ελαστικότερων σχέσεων εργασίας και μείωσης μισθών θέτει εμμέσως το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σε έκθεση για την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζητά εμμέσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Στη νέα έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης που δημοσιοποίησε σήμερα και συγκεκριμένα σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ζώνης του ευρώ, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τώρα ζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Όταν το ΔΝΤ είχε βάλει το θέμα στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Θέμα πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, είχε θέσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από πέρυσι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.

Το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης στην έκθεση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008, αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς μετασχηματίσθηκαν σε περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις χώρες του μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).

euro2day.gr