Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρώπη θα είναι αλληλέγγυα απέναντι στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος έδωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συζήτηση που είχε με επιχειρηματίες, μέλη της Ένωσης Οικογενειακών Επιχειρήσεων στην Γερμανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη είναι «σε μεγάλο βαθμό σωστή», επεσήμανε από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Φρανκ Στράουμπ, για να προσθέσει: «Αυτοί οι Έλληνες, όμως! Ο Σόιμπλε δεν είναι κανένας υπομονετικός άνθρωπος, αλλά με την Ελλάδα έχει όλη την υπομονή του κόσμου. Η μέθοδός του είναι: καρότο (βοήθεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την νεανική ανεργία) και μαστίγιο (μέτρα λιτότητας)», για να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι «αν δεν μειώσουμε γρήγορα τη νεανική ανεργία στην Ευρώπη, θα χάσουμε ως κράτη και ως κυβερνήσεις την υποστήριξη των πολιτών μας».

Με τη σειρά του, Τόμας Μπάουερ, ο οποίος είναι και ταμίας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) υποστήριξε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεθεί το σωστό μείγμα «ανάμεσα στην απίστευτη πίεση, αλλά και στην ανάγκη να δοθεί στους Έλληνες μία ευκαιρία».

Ο επιχειρηματίας Έντβιν Κολ σημείωσε από την άλλη ότι δεν εμπιστεύεται τους Έλληνες, καθώς συναλλάσσεται μαζί τους, όπως είπε, εδώ και πολλά χρόνια. Εξέφρασε ακόμη τον εκνευρισμό του για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Γιατί δεν αξιοποιείται το CD, ακόμα και αν πρέπει να ασκηθεί πίεση από τον ΟΟΣΑ;», διερωτήθηκε ο κ. Κολ, προσθέτοντας ότι υπάρχει και ρήγμα στην ελληνική κοινωνία, στην οποία οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

«Η δημιουργία μίας λειτουργικής κατά τα κοινά πρότυπα φορολογικής διοίκησης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, την οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα φέρει εις πέρας» αντέτεινε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η κοινωνική ανισότητα στην Ελλάδα «από ορισμένες απόψεις είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι αλλού».

Αναγνώρισε παράλληλα ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι υποφέρουν, αλλά διευκρίνισε ότι η αιτία δεν εντοπίζεται στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες, αλλά στο γεγονός ότι οι ελίτ της χώρας επί δεκαετίες απέτυχαν. «Η Ελλάδα θα πρέπει εκ νέου να ανακαλύψει τον εαυτό της και σε αυτό μπορούμε και θέλουμε να βοηθήσουμε, όμως τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες. Στο βαθμό που η Ελλάδα θα επιδεικνύει την δύναμη να εκπληρώνει τους όρους της ΕΕ, θα είμαστε απέναντί της αλληλέγγυοι. Κάθε άλλη στάση θα κατέστρεφε την Ευρώπη», κατέληξε


naftemporiki.gr