Στην τελευταία του κατοικία, στην πατρίδα του το Ρέθυμνο, οδηγείται σήμερα ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης, Νίκος Μαμαγκάκης, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή την Τετάρτη, στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» της Αθήνας όπου νοσηλευόταν.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 4 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο.

Η ταφή του θα γίνει στο δημοτικό κοιμητήριο στα Τρία Μοναστηρια.

Συλλυπητήρια για το χαμό του ενός μεγάλου δημιουργού

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρει για τον κρητικό συνθέτη:

 «Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Νικόλαου Μαμαγκάκη Συνθέτη, εκφράζει τη λύπη της για το θάνατό του και επιθυμεί να εξάρει την προσωπικότητα του εκλιπόντος.

Ο θάνατος του Νίκου Μαμαγκάκη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική μουσική. Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στους οικείους, τους φίλους και συνεργάτες του.

Κατόπιν τούτου αποφασίζει:
• Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος.
• Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον ημερήσιο Τύπο και να δοθεί στην οικογένειά του».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Κρήτης για τον θάνατο του Νίκου Μαμαγκάκη

Τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Κρητικού μουσικοσυνθέτη Νίκου Μαμαγκάκη εκφράζει στην οικογένεια του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, «ήταν από τους κορυφαίους στην Ελλάδα δημιουργούς-μουσικοσυνθέτες της νεοελληνικής μουσικής με μεγάλη προσφορά στην τέχνη και στον πολιτισμό», και προσθέτει:

«Ο Νίκος Μαμαγκάκης αφήνει πολύτιμες παρακαταθήκες σε εμάς και στις επόμενες γενιές με το πολυσήμαντο έργο του.

Εμείς οι συμπατριώτες του Κρητικοί είμαστε ευγνώμονες για την συνεισφορά του στην ανάδειξη της Κρητικής μουσικής και το έργο του θα παραμείνει ζωντανό για πάντα

Η ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο. Σπούδασε στο Ωδείο Ρεθύμνου, και μαθήτευσε στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου με τον Καρλ Ορφ και τον Χ. Γκέντσμερ. Στο Στούντιο Ηλεκτρονικής Μουσικής Siemens παρακολούθησε ηλεκτρονική μουσική με τον Γιόζεφ Άντον Ρηντ. Το 1962 πήρε το Β’ βραβείο του μουσικού διαγωνισμού «Μάνος Χατζιδάκις» του ΑΤΙ, με τον Μονόλογο για σόλο τσέλο (ερμηνευτής ο Σωτήρης Ταχιάτης). Δύο χρόνια αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο μουσικής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία Μονεμβασιά του Σιώργου Σαρρή και το 1968 απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία Παρένθεση του Τ. Κανελλόπουλου.

Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, με μουσικό έργο που πάντα θα μας συντροφεύει. Πολυγραφότατος, ασχολήθηκε με όλα τα είδη μουσικής, συνθέτοντας ηλεκτρονική και ορχηστρική μουσική, όπερες, μουσική δωματίου, έργα για σόλο όργανα, μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, όπως και κύκλους τραγουδιών.

Από τα γνωστότερα έργα του είναι τα ακόλουθα: Αναρχία, για κρουστά και ορχήστρα, Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο, ταινία και σκηνική δράση, Παραστάσεις για φλάουτο, φωνή και σκηνική δράση, Μουσική για τέσσερις πρωταγωνιστές, Κασσάνδρα, για σοπράνο και 6 όργανα, Ερωτόκριτος μια μπαλάντα για τρεις φωνές και 5 όργανα «σε παλιό στυλ», Μπολιβάρ κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Νίκου Εγγονόπουλου, Εγκώμιο στο Ν. Σκαλκώτα για σόλο κλαρινέτο, 11 Λαϊκά Τραγούδια του Γιάννη Ρίτσου, Κέντρο διερχομένων κύκλος τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Ιωάννου και πρόσφατα, η σύγχρονη όπερα Οδύσσεια βασιμένη στο ομώνυμο έπος του Νίκου Καζαντζάκη. Επίσης μελοποίησε τα τραγούδια της παλιάς πόλης, σε ποίηση του Ρεθεμνιώτη ποιητή Γιώργου Καλομενόπουλου, καθώς και Το Τραγούδι του Δασκαλογιάννη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook