Για την επέκταση – συμπλήρωση του δημοτικού φωτισμού του Δ.Δ. Πρινιά και την ηλεκτροδότηση γεώτρησης για την άρδευση του χωριού, απαντούν σε παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης.

Επέκταση του δημοτικού φωτισμού στον Πρινιά

Όπως αναφέρει ο Υπουργός: «όσον αφορά στην επέκταση του δημοτικού φωτισμού του οικισμού Πρινιά, η σχετική αίτηση επέκτασης είχε υποβληθεί τον Ιούνιο του 2010 προκειμένου να καταστεί δυνατή η επέκταση του Δικτύου της ΔΕΗ για την ρευματοδότηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής. Ο τότε δήμος Αγ. Βαρβάρας είχε προχωρήσει σε αίτηση προς τη ΔΕΗ και δεν είχε αντίρρηση για αιτούμενη επέκταση του Δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή Γιοφύρι , το ποσό όμως της Οικονομοτεχνικής Μελέτης της ΔΕΗ ύψους 11.133.14€ με τον ΦΠΑ 23% ήταν πολύ υψηλό για τον Δήμο που αδυνατούσε να το πληρώσει».

Ρευματοδότηση της γεώτρησης του Δ.Δ. Πρινιά στη θέση Λαντουράς

Το 2010 από τον τότε Δήμο Αγίας Βαρβάρας, ξεκίνησε η ανόρυξη γεώτρησης η οποία κόστισε 200 χιλιάδες ευρώ. Το βάθος της εν λόγω γεώτρησης αγγίζει τα 550 μέτρα και σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις που είχαν γίνει, η γεώτρηση του Πρινιά έχει τη δυνατότητα να αποδίδει σχεδόν 100 κυβικά νερού ανά ώρα, το οποίο μάλιστα είχε χαρακτηριστεί αρίστης ποιότητας, δεδομένου ότι οι χημικές αναλύσεις έδειξαν πως είναι εφάμιλλο του νερού που εμφιαλώνεται από γειτονικές πηγές.

Όσον αφορά στη ρευματοδότηση της γεώτρησης του Δ.Δ. Πρινιά στη θέση Λαντουράς, όπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης: «επρόκειτο να υδρεύσει τους οικισμούς Αγ. Βαρβάρας, Άνω Μουλίων και Πρινιά λόγω της μεγάλης παροχής και της πολύ καλής ποιότητας που διαθέτει. Η ρευματοδότηση και γενικά η λειτουργία της γεώτρησης αυτής καθυστερεί, επειδή είναι μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που περιλαμβάνει την αξιοποίηση της υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης τελικού βάθους 540 μέτρων και βάθους τοποθέτησης αντλητικού μηχανήματος 402,68 μέτρα, την κατασκευή δικτύων μεταφοράς νερού για την ύδρευση των οικισμών Αγ. Βαρβάρας , Άνω Μουλίων και Πρινιά από την γεώτρηση, αρχικά σε δεξαμενή χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων και στη συνέχεια σε δίκτυο βαρύτητας μήκους 2056 μέτρων (Αγ. Βαρβάρα), 2327,33 μέτρων (Άνω Μούλια), 2.327,33 μέτρων (Πρινιάς) και συνολικό μήκος δικτύου 8.886,32 μέτρα»

Ο Υπουργός επισημαίνει μάλιστα ότι: «για να ρευματοδοτηθεί η γεώτρηση πρέπει να σταλεί στον ΔΕΔΔΗΕ η αίτηση ρευματοδότησης με τη αιτούμενη ισχύ της εγκατάστασης των αντλητικών μηχανημάτων της γεώτρησης, προκειμένου να υπολογιστεί από το ΔΕΔΔΗΕ το κόστος που θα επιβαρύνει το Δήμο, αφού ολοκληρωθεί το έργο συνολικά».

Για να ολοκληρωθεί το παραπάνω έργο, απαιτείται η Μελέτη Κατασκευής του υδρευτικού Δικτύου που συμπεριλαμβάνει και τη γεώτρηση, προυπολογισμού €54.633,29.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook