Περιλαμβάνει πολλούς τρόπους βελτίωσης και αποκατάστασης των δοντιών, ώστε να μοιάζουν μετά τις παρεμβάσεις, όσο το δυνατόν πιο όμορφα και φυσικά.

Συνδυάζει πολλούς κλάδους της οδοντιατρικής επιστήμης και πολλαπλά σύγχρονα υλικά. Σκοπεύει στο συνταίριασμα της οδοντικής σύνθεσης με την αισθητική του προσώπου.

Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται τεράστια αύξηση των αισθητικών οδοντιατρικών θεραπειών.

Οι αισθητικές οδοντιατρικές επεμβάσεις που κάποτε θεωρούνταν πολυτέλεια σήμερα αποτελούν συνηθισμένες οδοντιατρικές εργασίες,και πιο συγκεκριμένα η λεύκανση των δοντιών και οι όψεις πορσελάνης.

Α) Λεύκανση των δοντιών

Είναι η διαδικασία αλλαγής του χρώματος των δοντιών. Αποτελεί μια απλή, συντηρητική και οικονομική θεραπεία στην αντιμετώπιση των δυσχρωμιών των δοντιών λόγω ηλικίας, καπνίσματος, φαρμάκων, καφέ, τσάι κλπ.

Η τεχνική λεύκανσης με LASER θεωρείται η πιο προηγμένη και αποτελεσματική μέθοδος λεύκανσης σήμερα.

\"\"

Πλεονεκτήματα της λεύκανσης με LASER :

– Προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα

– Υπάρχει λίγη ή καθόλου ευαισθησία.

– Το αποτέλεσμα της λεύκανσης έχει μεγάλη διάρκεια.

\"\"

Β) Όψεις πορσελάνης

Οι όψεις αποτελούν πολύ λεπτά φύλλα πορσελάνης(0,5-0,7 mm) που τοποθετούνται στη προστομιακή επιφάνεια (εξωτερική επιφάνεια) των δοντιών με σκοπό τη βελτίωση της αισθητικής τους εμφάνισης.

Οι αποκαταστάσεις με πορσελάνη μπορούν να πετύχουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα μιμούμενες τη φυσική εμφάνιση των δοντιών. Με βάση τις δυνατότητες που εμφανίζουν σήμερα οι όψεις πορσελάνης, οι ενδείξεις τους συνοψίζονται ως εξής :

– Διορθώσεις ελαφρών ανωμαλιών θέσης πρόσθιων δοντιών (π.χ. αποκλίσεις, στροφές)

– Αντιμετώπιση αραιοδοντίας (κενά μεταξύ των δοντιών)

– Διόρθωση ελαφρών ανωμαλιών σχήματος και μεγέθους προσθίων δοντιών

– Αποκατάσταση διαβρώσεων και αποτριβών των δοντιών

– Λεύκανση των δοντιών με μεγάλη διάρκεια (οι όψεις πορσελάνης είναι ανθεκτικές στην προσρόφηση χρωστικών και διατηρούν το αρχικό τους χρώμα για χρόνια)

– Αντιμετώπιση της δυσχρωμίας των πρόσθιων δοντιών (π.χ. δυσχρωμία απο τετρακυκλίνες)

\"\"

\"\" \"\"

Συνοψίζοντας, η πλειοψηφία των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης των δοντιών μπορεί μετά από σωστό σχεδιασμό να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία με την τοποθέτηση όψεων.

Η στοματική υγιεινη είναι αδιαπραγμάτευτη στην εποχή μας. Εξίσου πολύτιμο όμως είναι ένα όμορφο χαμόγελο και η υπέροχη διάθεση που πηγάζει μέσα απ’αυτό.

medicaltime.gr
/ Νίκος Δεικτάκης, Χειρουργός Οδοντίατρος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook