Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, η εταιρεία ηλεκτρισμού του Τόκιο, Tepco, άρχισε σήμερα την άντληση από τον αντιδραστήρα Νο2 του σταθμού 10.000 τόνων υψηλά ραδιενεργού ύδατος που εμποδίζουν το έργο των συνεργείων.

Μετά το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου και τη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θαλασσινού ύδατος, και στη συνέχεια γλυκού ύδατος, χρησιμοποιήθηκαν για την ψύξη των αντιδραστήρων, ώστε να εμποδιστεί η τήξη του πυρηνικού καυσίμου.

Τμήμα αυτού του ραδιενεργού ύδατος, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 60.000 τόνους, πλημμύρισε τις αίθουσες των μηχανοστασίων των τριών από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού, καθώς και τα δίκτυα των σωλήνων και τις υπόγειες γαλαρίες.

Το υψηλό επίπεδο της ραδιενέργειας εμποδίζει τα συνεργεία της Tepco που εργάζονται στον σταθμό να επέμβουν στο εσωτερικό των κτιρίων που στεγάζουν τους αντιδραστήρες για να επιδιορθώσουν τα κυκλώματα ψύξης.

Εκπρόσωπος της Tepco δήλωσε σήμερα ότι περί τους 10.000 τόνοι μολυσμένου ύδατος, που έχει εισρεύσει στο υπόγειο του μηχανοστασίου του αντιδραστήρα Νο2, θα μεταφερθούν σε εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων, δυναμικότητας 30.000 τόνων.

«Στις 10.08 η Tepco άρχισε την άντληση ραδιενεργού ύδατος στο κτίριο των τουρμπίνων του αντιδραστήρα Νο2. Σε σύνολο 25.00 τόνων μολυσμένου ύδατος, περί τους 10.000 τόνοι θα μεταγγισθούν στην εγκατάσταση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Εδώ και μία εβδομάδα η εταιρεία προσπάθησε να εκκενώσει το δίκτυο των υπόγειων στοών που συνδέεται με τον αντιδραστήρα Νο2 εξάγοντας 700 τόνους ραδιενεργού ύδατος.

Αλλά έπειτα από λίγες ημέρες, η Tepco διαπίστωσε ότι το επίπεδο του ύδατος στις υπόγειες στοές δεν μειώνεται, εξαιτίας των διαρροών από το συνεχές κατάβρεγμα των αντιδραστήρων.

Ο εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας Νιντεχίκο Νισιγιάμα διευκρίνισε ότι οι επιχειρήσεις άντλησης και μετάγγισης θα διαρκέσουν 26 ημέρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook