Υπο μερικό έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη φωτιά εξαιτίας της οποίας κάτοικοι της Μεσαράς έζησαν χθες ένα πολύωρο εφιάλτη (δείτε εδώ το ρεπορτάζ και φωτό).

Αυτή την ώρα στην περιοχή βρίσκονται 17 οχήματα με 42 υπαλλήλους, ενώ πυροσβεστικό ελικόπτερο πραγματοποιεί προληπτικά ρίψεις νερού για να αποφευχθεί η αναζοπύρωση εστίας.

Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Πόμπια και γρήγορα οι φλόγες επεκτάθηκαν και στα χωριά Αληθινή – Πηγαιδάκια – Αντισκάρι.

Η πυρκαγιά αποτέφρωσε καλλιεργήσιμη και χορτολιβαδική έκταση και στο πέρασμά της αποτέφρωσε θερμοκήπια.

Ισχυρότατη δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας έδωσε τιτάνια μάχη με τον άνεμο και τις φλόγες προκειμένου αυτές να μην πλησιάσουν σπίτια.

Το μέγεθος της ζημιάς δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.

Την ακόλουθη ανακοίνωση για τον πύρινο εφιάλτη που βίωσε η περιοχή εξέδωσε τα μεσάνυχτα ο δήμος Φαίστού:

Συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ ανεξέλεγκτη, σε πολλά μέτωπα και σε μεγάλη ακτίνα η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Δήμου Φαιστού.η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 12:00 το μεσημέρι, πάνω από το χωριό Αληθινή.

Στο σημείο έσπευσε από την πρώτη στιγμή μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ωστόσο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν πολύ δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κατοικίες.

Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 19 οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ μέχρι αργά το βράδυ συμμετείχαν 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα από Ηράκλειο Χανιά και ένα που ήρθε από την Αθήνα.

Επί τόπου επιχειρούν 43 πυροσβέστες, καθώς και ένα 15μελές πεζοπόρο τμήμα, με τη αρωγή έξι οχημάτων ΟΤΑ αλλά και τη συνδρομή από δεκάδες εθελοντές με τα ιδιωτικά τους οχήματα.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στην περιοχή, υδροφόρες του Δήμου Φαιστού, με άμεση εντολή της Δημάρχου Φαιστού κ Πετρακογιώργη, η οποία βρίσκεται από το πρωί, όπως και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτυνης και Αρκαδίας κκ Μακάριος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδακης καθώς και όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού.

Επίσης, τη συμπαράσταση τους, κοντά στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, έδωσαν οι βουλευτές του νόμου Ηρακλείου κκ Κεφαλογιαννης και Σενετάκης.

Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά συντονίζει τις ενέργειες από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Φαιστού κ. Ρομπογιαννάκης Σταύρος, ενώ η προσφορά του σώματος Εθελοντών Σαμαρειτων, μελών της Δημοτικής Αρχής, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Φαιστού αλλά και κάτοικων της περιοχής, είναι πολύτιμη, οι οποίοι αγωνιούν για τις περιουσίες τους και δημιούργησαν ομάδες πυρόσβεσης από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύτιμη συνδρομή και των γειτονικών Δήμων Γόρτυνας και Αμαρίου που με την παρουσία των Αντιδημάρχων κκ Λίτινα και Δρετάκη, βοήθησαν το έργο της πυροσβεστικής παρέχοντας οχήματα των Δήμων τους, άμεσα.

Αναφορικά με τη φωτιά, απείλησε την Πόμπια, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι έχοντας υποστεί ζημιές θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο πέρασμα της.

Σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προσθέτοντας πως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την προσπάθεια κατάσβεσης ιδιαίτερα δύσκολη.

Η κ Πετρακογιώργη, σημείωσε πως έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες ενώ ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και ειδικά τον Διοικητή Π.Υ. Κρήτης κ Αραβικάκη και τον Διοικητή Π. Υ Ηρακλείου που κατέβαλαν και συνεχίζουν τα μέγιστα στην προσπάθεια κατάσβεση της φωτιάς, καθώς και όλους τους φορείς όπως ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Σαμαρείτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που εθελοντικά από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο λόγω των πολλών μετώπων που υπάρχουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook