Ρύθμιση δανείων σύμφωνα με το ιρλανδικό μοντέλο έρχεται τον Σεπτέμβριο σε μια προσπάθεια να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και να μειωθούν τα «κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες επεξεργάζεται ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία, με χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, αλλά και διαγραφές οφειλών που θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών (είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα) που θα περιλαμβάνει τα μηνιαία «πάγια και ανελαστικά» έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, τα οποία είναι αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Παράλληλα καθορίζονται και τα κριτήρια για να θεωρηθεί κάποιος «συνεργάσιμος δανειολήπτης», με βάση την ειλικρίνεια με την οποία πληροφορεί την τράπεζα για τα έσοδά του και τα περιουσιακά του στοιχεία, μεταξύ άλλων.

Εξετάζοντας τα στοιχεία αυτά η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις μπορεί να υπάρξουν και διαγραφές χρέους εφόσον η τράπεζα διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω όροι, αλλά ούτε και να υπάρχει προοπτική αποπληρωμής μέρους ή όλου του χρέους.,

Επίσης, θα γίνονται διακανονισμοί σε τέτοιο βαθμό που τράπεζα και δανειολήπτης να βγαίνουν και οι δύο ωφελημένοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι τέτοιες πρακτικές βρίσκουν σύμφωνη σημαντική μερίδα τραπεζών και επισημαίνουν πως όσο τράπεζες και δανειολήπτες δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τόσο καθυστερεί η διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook