Ένα μοναδικό βίντεο μαγνητοσκόπησε πριν λίγες ημέρες ο Δύτης Νταμουλής Τσιριντάνης, ιδιοκτήτης του Καταδυτικού Κέντρου «Notos Mare» στην Χώρα Σφακίων.

Ένα κοπάδι φάλαινες από το είδος "Μεσογειακός Φυσητήρας", όπως τον αναφέρει η σχετική βιβλιογραφία, ο οποίος ζει και αναπαράγεται στα νερά της Μεσογείου και συναντάται στην Νότια Κρήτη.Η ιστοσελίδα www.thalassa-project.gr αναφέρει σχετικά: "Πρόκειται για το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ στο ζωϊκό βασίλειο, o οποίος ζυγίζει κατά μέσο όρο 8 κιλά. Ο μεσογειακός πληθυσμός των φυσητήρων θεωρείται απομονωμένος. Το μέγιστο μήκος που έχει καταγραφεί για αρσενικά και θηλυκά στη Μεσόγειο είναι γύρω στα 17,3 μ. και 10,5 μ. αντίστοιχα. Ο φυσητήρας καταδύεται σε βάθος 500-1.000 μ. προκειμένου να τραφεί με καλαμάρια, που είναι και η βασική του τροφή. Ο μέσος όρος κατάδυσης είναι 25-60 λεπτά για τους αρσενικούς και 20-24 λεπτά για τους θηλυκούς, αν και οι βαθύτερες καταγεγραμμένες καταδύσεις πλησιάζουν τα 2.000 μ. και τις 2 ώρες. Η εποχή της αναπαραγωγής είναι από τα μέσα Ιουνίου ως τα τέλη Αυγούστου και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 70 χρόνια (ίσως και περισσότερο)". Δείτε περισσότερα εδώ.
Όπως μας είπε ο κ. Ντ. Τσιριντάνης "η θαλάσσια περιοχή των Σφακίων προσφέρει ομορφιές που μόνο όσοι ξέρουν, επισκέπτονται την περιοχή για να τις γνωρίσουν. Φάλαινες, δελφίνια, χελώνες αλλά και ένας μοναδικός βυθός με απίστευτες ομορφιές, που εμείς προσκαλούμε τον κόσμο να τις ανακαλύψει".

Το κοπάδι που αποτελούταν απο 10-12 φάλαινες, χωρίς να ενοχληθεί από την παρουσία του σκάφους, συνέχισε την πορεία του σε απόσταση όχι πάνω από 3-4 ναυτικά μίλια Νότια από τα Σφακιά.

Απολάυστε το video:Γιάν. Ξ.