Με ηφαίστειο που κοχλάζει μοιάζει η Αίγυπτος την ώρα που οι υποστηρικτές του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, παραμένουν στους δρόμους της χώρας ενώ για αύριο, Τρίτη, καλούν σε μαζικές διαδηλώσεις παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης ότι θα πατάξουν την ωμή βία με οποιοδήποτε τρόπο.

Το αιματοκύλισμα του Σαββατοκύριακου προβληματίζει έντονα τη διεθνή κοινότητα με τις Βρυξέλλες να στέλνουν την Ευρωπαία επίτροπο, Κάθριν Αστον, για να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα αναλαμβάνοντας το ρόλο του μεσολαβητή – ειρηνοποιού.

Για δεύτερη φορά μέσα σε 20 ημέρες, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κομίζοντας ξανά μήνυμα για πολιτική μετάβαση που δεν θα αποκλείει του Αδελφούς Μουσουλμάνους. Κατά την πρώτη επίσκεψή της στη χώρα των Φαραώ μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου, η Μουσουλμανική Αδερφότητα ξεκαθάρισε στην κυρία Αστον πως δε θα ενταχθεί στην μεταβατική κυβέρνηση.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική πρόκειται να συναντηθεί τον ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου, τον επικεφαλής του στρατού, στρατηγό αλ Σίσι, τον μεταβατικό πρόεδρο, Αντλί Μανσούρ και τα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία εκατοντάδων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από την πλατεία στο τζαμί Ραμπά αλ Ανταούιγια και κατευθύνονται προς το αρχηγείο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Κραδαίνοντας πλακάτ με συνθήματα: «Θα δώσουμε το αίμα και την ψυχή μας για τον Μόρσι», οι διαδηλωτές ζητούν την επάνοδο του ισλαμιστή προέδρου στην εξουσία.

Από την πλευρά της, η στρατιωτική ηγεσία είχε εκδώσει ανακοίνωση προειδοποιώντας τους διαδηλωτές τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα «να μην πλησιάσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις γενικά, και το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών ειδικότερα».

Οι Βρυξέλλες έχουν αποφύγει όπως και η Ουάσινγκτον να χαρακτηρίσουν πραξικόπημα την στρατιωτική επέμβαση της 3ης Ιουλίου και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του ισλαμιστή προέδρου.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook