Δόθηκαν, την Παρασκευή, από το υπουργείο Οικονομικών στις κατά τόπους εφορίες, τα νέα στοιχεία των «αντικειμενικών» τιμών παραγωγής και ποσοτήτων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Τώρα αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία της επιστροφής του ΦΠΑ. Από την πλευρά τους όμως οι υπάλληλοι των εφοριών υποστηρίζουν ότι καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια, προκειμένου η διαδικασία ελέγχου των τιμολογίων να προχωρήσει άμεσα, αλλά υπάρχει πρόβλημα από την μείωση του προσωπικού που καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό τους ελέγχους.

ΝΑ θυμίσουμε ότι υπήρχε μεγάλη απόκλιση των «αντικειμενικών» τιμών παραγωγής με τα τιμολόγια που κατέθεταν οι παραγωγοί, αφού ότι οι τιμές που διέθεταν τα συναρμόδια υπουργεία απείχαν από τις πραγματικές. Ακόμη πέρυσι παρατηρήθηκαν καλές αποδόσεις στα προϊόντα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα τιμολόγια να ξεπερνούν τον μέσο όρο της ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ και κατά συνέπεια να θεωρούνται ύποπτα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο βουλευτής της ΝΔ κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, μετά από επικοινωνία που είχε με το γραφείο του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ενημερώθηκε ότι οι εφορίες όλης της χώρας έχουν λάβει εντολή του υφυπουργού η οποία αναφέρει τα εξής: «Για ποσά μέχρι 200 ευρώ δεν χρειάζεται επανέλεγχος (τουλάχιστον άμεσα) και πρέπει τα χρήματα να καταβληθούν άμεσα στον δικαιούχο. Το πλαφόν που ορίζει τον επανέλεγχο αυξάνεται από το 30% στο 50% επιπλέον από τον μέσο όρο της ασφαλιστικής αξίας που καθορίζει ο ΕΛΓΑ για το κάθε προϊόν. Επίσης ικανοποιείται το αίτημα των παραγωγών όταν γίνεται επανέλεγχος, η εφορία να καταβάλλει το 85% του τιμολογίου και να παρακρατά μόλις το 15%, για την ολοκλήρωση του επανελέγχου».

Οι καθυστερήσεις φέτος οφείλονται στις εντολές του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις εφορίες της χώρας, για να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο όλων των τιμολογίων, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος με πλαστά και παραποιημένα τιμολόγια. Από την άλλη η απαίτηση των αγροτών είναι να γίνει η πληρωμή κανονικά και εφόσον προκύψει παρατυπία να κληθεί εκ των υστέρων ο παραγωγός να δώσει εξηγήσεις και αν χρειαστεί να πληρώσει και το σχετικό πρόστιμο.

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook