Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι προεδρίες των δύο χωρών στην ΕΕ το 2014 και ο αγωγός φυσικού αερίου TAP τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα, ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε την ελληνοϊταλική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης
και επεσήμανε τις δυνατότητες συνεργασίας με την Ιταλία.

Αναφερόμενος στον αγωγό TAP, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως αποτελεί μια τεράστια επιτυχία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία καθώς αποτελεί από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στη Νότια Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως η Μεσόγειος θα παίζει όλο και πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «συμφωνήσαμε με τον κ. Λέτα να θέσουμε κοινούς τόπους για τις δύο προεδρίες -Ελλάδας και Ιταλίας στην ΕΕ το α\’ και β\’ εξάμηνο του 2014» ενώ όπως είπε, τον προσεχή Οκτώβριο θα υπάρξει συνάντηση Ελλάδος – Ιταλίας για κοινή στρατηγική ως προεδρεύουσες χώρες το 2014 στην ΕΕ.

Αφού τόνισε πως οι δύο τους είχαν μια «παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση» ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως την Ελλάδα και την Ιταλία τις ενώνουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί αλλά και οι δυνατότητες να βαδίζουν από κοινού για «μια Ευρώπη ισχυρή και πάνω από όλα για μια οικονομία μεταλλαγμένη από την ανεργία και ειδικά την ανεργία των νέων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα δώσει ευελιξία στην Ελλάδα και θα την απαλλάξει από την ανάγκη να ζητά κάθε τόσο δανεικά.

Eνρίκο Λέτα: Η Ιταλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, ενώ σημείωσε ότι οι δύσκολες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν θετική ένδειξη για το μέλλον.

Ο Ενρίκο Λέτα σημείωσε πως η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας ενώ επεσήμανε ότι οι θυσίες δεν αποτελούν αυτοσκοπό αλλά ένα εργαλείο για να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους.

Ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε επισημάνει στο Twitter του ως λέξεις – κλειδιά για το ευρωπαϊκό μέλλον την εργασία, τον πολιτισμό και την ελπίδα, χαρακτηρίζοντας την Αθήνα ως σύμβολο μιας ΕΕ η οποία πρέπει να αλλάξει.

«Το κύριο θέμα θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό και να τη δουν ως πηγή ελπίδας και ένα ενιαίο σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες», έχει δηλώσει ο Ιταλός πρωθυπουργός στο ΑΜΠΕ, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του στην Ελλάδα.

«Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», διαμήνυσε, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα σημαντικό το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Ενρίκο Λέτα βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Κυριακής για διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και πλήθος υπουργών. Οι κ.κ. Σαμαράς και Λέτα δείπνησαν το βράδυ της Κυριακής στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης.

Συνάντηση Βενιζέλου – Λέτα μετά το γεύμα στο Μαξίμου

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Αντώνης Σαμαράς προς τιμήν του Ιταλού ομολόγου του στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ενρίκο Λέτα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook